Η μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο ως λύση για το παλαιστινιακό, μετά την επίτευξη του στόχου της ανατροπής των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, αναφέρεται σε έγγραφο που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο υποβαθμίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει στη Haaretz ότι αποτελεί «αρχικές σκέψεις» για το θέμα, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζεται από τις Aρχές που επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια και όχι στην επόμενη ημέρα.

Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Αναφορές για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων σε Καναδά, Ισπανία αλλά και… Ελλάδα

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.

Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Κίνδυνος ρήξης στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου

Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεχθεί Παλαιστίνιους που διαφεύγουν από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει διαμηνύσει ότι μια μαζική εισροή προσφύγων από τη Γάζα θα σημάνει το τέλος του παλαιστινιακού εθνικού ζητήματος, ενώ θα αυξήσει και τον κίνδυνο μετακίνησης μαχητών στο Σινά, από όπου και ενδέχεται να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το france24, ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το έγγραφο απειλεί να βλάψει τις σχέσεις με έναν βασικό εταίρο: «Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, πρόκειται για σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου» δήλωσε ο Guzansky. «Το βλέπω είτε ως άγνοια είτε ως κάποιον που θέλει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο». Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει το έγγραφο δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτικό και ότι δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό με αξιωματούχους ασφαλείας. Το γραφείο του Νετανιάχου το αποκάλεσε «έγγραφο ιδεών, παρόμοιο του οποίου προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της».

«Το θέμα της "επόμενης ημέρας" δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.