Ανοίγει για λίγο ξανά αύριο, Τετάρτη, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου, προκειμένου περίπου 81 Παλαιστίνιοι τραυματίες να μεταφερθούν από την Γάζα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Την πληροφορία μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές καθώς και έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο αλλά και το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Cair.

Σύμφωνα με την Γενική Αρχή Διέλευσης και Συνόρων στη Γάζα, 81 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας με σοβαρούς τραυματισμούς θα εισέλθουν στην Αίγυπτο για να λάβουν θεραπεία. 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι το Κάιρο θα ανοίξει τα σύνορά του προκειμένου να επιτρέψει στους τραυματίες από την Γάζα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Ράφα μαζί με νοσοκομεία που μπορούν να δημιουργηθούν στην πλευρά των συνόρων της Αιγύπτου.

 «Ιατρικές ομάδες θα είναι παρούσες αύριο στη διάβαση για να εξετάσουν τα περιστατικά που προέρχονται από τη Γάζα μόλις φτάσουν… και να καθορίσουν τα νοσοκομεία στα οποία θα σταλούν», είπε ακόμη στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ιατρικός αξιωματούχος στην πόλη Ελ Αρίς της Αιγύπτου.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι το άνοιγμα της διάβασης δεν έχει λάβει την τελική έγκριση. Δεν απέκλεισε όμως ότι θα ανοίξει πράγματι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μίλερ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είχε να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος για τους αμάχους, αλλά σημείωσε ότι «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο, ακόμη και τις τελευταίες ώρες».