Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, (US Special Operations Forces) έχουν ήδη  αρχίσει να διεξάγουν αναγνωρίσεις στο έδαφος της Γάζας σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Η μονάδα που έχει αναπτυχθεί στο Ισραήλ φαίνεται ότι είναι η Delta Force ή επίσημα 1st Special Forces Operational Detachment Delta (1st SFOD-D).

Ποια είναι η «Δύναμη Δέλτα»

Η Delta δημιουργήθηκε το 1977 και κατέστη επιχειρησιακή το φθινόπωρο του 1979, τιθέμενη υπό την διοίκηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command – JSOC). Κύρια αποστολή της Delta αρχικά ήταν η απελευθέρωση ομήρων (Hostage Rescue) και γενικότερα η Αντιτρομοκρατία (Counter Terroricm – CT), αλλά με τον καιρό η “Μονάδα” (“The Unit”)  εξελίχθηκε σε μία δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων στρατηγικού επιπέδου.

Την παρουσία της ομάδας Delta εκεί όμως επισκίασε το λάθος της ομάδας δημοσίων σχέσεων του Λευκού Οίκου. Με σκοπό να  δείξουν ότι ο πρόεδρος είναι κοντά στις  Αμερικανικές  Δυνάμεις  διένειμαν  φωτογραφίες και βίντεο από το Ισραήλ στα media, που έδειχνε  τον Αμερικανό πρόεδρο να σφίγγει το χέρι πέντε μελών της Delta Force. Το βίντεο και οι φωτογραφίες προκάλεσαν σκάνδαλο, καθώς αποκάλυψαν τα πρόσωπα τεσσάρων εκ των πέντε ανδρών. Αν και το βίντεο και οι φωτογραφίες αποσύρθηκαν μία ώρα μετά, τις επισκέφθηκαν  δεκάδες  χιλιάδες άνθρωποι, διαμοιράζοντας τα απόρρητα  πρόσωπα των Αμερικανών κομάντος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: "Εντοπίσαμε εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ", αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση

Αυτό που έφερε την Delta στο Ισραήλ, εκτός από την στενή συμμαχία των ΗΠΑ με την χώρα αυτή, είναι και το γεγονός ότι ένας αριθμός των ομήρων που έχει απαγάγει η Χαμάς είναι Αμερικανοί πολίτες, οι περισσότεροι εβραϊκής καταγωγής. Η Δέλτα έχει και στο παρελθόν κληθεί να επέμβει στην Μέση Ανατολή, για να διασώσει Αμερικανούς ομήρους. Η τωρινή αποστολή της Delta Force όμως είναι απείρως δυσκολότερη. Η Γάζα είναι ένας λαβύρινθος από πολυκατοικίες, οικισμούς και κυρίως σήραγγες δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων. Οι 200+ όμηροι που έχει συλλάβει η Χαμάς πιθανότατα είναι διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες μέσα στις σήραγγες, σε υπόγεια και σε άλλα κτίρια. Πιθανώς κάποιοι να κρατούνται σε νοσοκομεία, για μεγαλύτερη προστασία αλλά και γιατί χρειάζονται περίθαλψη. Η αποστολή της διάσωσης των ομήρων φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτη. Ο δαίδαλος κτιρίων στην πόλη της Γάζας. Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα σημάνει βαριές απώλειες σε Παλαιστίνιους αι Ισραηλινούς. Και οι Delta θα βρίσκονται κάπου στην μέση.