Σε συναγερμό είναι ολόκληρη η Ευρώπη λόγω της επέλασης της καταιγίδας Ciaran σε διάφορες περιοχές, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με τους εμπειρογνώμονες να χαρακτηρίζουν το καιρικό φαινόμενο «μετεωρολογική βόμβα».

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων. Ένας οδηγός φορτηγού μέσα στο όχημά του στην περιοχή Aisne της Γαλλίας, ένας άνδρας στην ολλανδική πόλη Venray, μια γυναίκα στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα άτομο στη Γερμανία και άλλα δύο άτομα στη βελγική πόλη Γάνδη, σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας.



Οι άνεμοι σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας πνέουν με περίπου 200 χιλιόμετρα, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει αρκετούς δρόμους σε ποτάμια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο οδικό σιδηροδρομικό και εναέριο δίκτυο.

Η καταιγίδα Κιαράν χτύπησε πρώτα την πόρτα της Ιταλίας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, και εν συνεχεία έπληξε περιοχές της Βρετανίας και της Γαλλίας. Στο Παρίσι δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στον ιστότοπό του, το ιστορικό αξιοθέατο της Γαλλίας αναφέρει: «Τα εγκαίνια του μνημείου αναβλήθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών. Πριν ταξιδέψετε, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα. Επισκέπτες που έχουν ήδη εισιτήρια: παρακαλούμε ελέγξτε το γραμματοκιβώτιό σας. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκληθεί».

Μαζική άντληση υδάτων στην Ιταλία

Σφοδροί άνεμοι και ισχυρότατες βροχοπτώσεις έπληξαν προχθές τα βόρεια της Ιταλίας με πλημμύρες στο κέντρο του Μιλάνου και υπερχείλιση της λίμνης Κόμο, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.



Οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας ύψωσαν φράγματα στις όχθες και προχώρησαν σε μαζική άντληση υδάτων. Ο Σεβέζο, ένας ποταμός που διασχίζει τους δήμους Κόμο, Μόντσα και Μιλάνο, επίσης υπερχείλισε, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας.

Τμήματα του Μιλάνου έγιναν απρόσιτα, ενώ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν νερό να αναβλύζει σε σταθμούς του υπόγειου τρένου και πεζούς να πέφτουν ή να γαντζώνονται σε στύλους κατά τη διάρκεια ισχυρών ριπών ανέμου. Προχθές η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας έθεσε σε κόκκινο συναγερμό όλες τις περιοχές της περιφέρειας Βένετο, που περιλαμβάνει τη Βενετία.

Το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ciaran από τη Γαλλία


Η καταιγίδα Ciaran, που πλήττει πολλές περιοχές της γαλλικής επικράτειας, με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Τα γαλλικά ΜΜΕ είχαν προειδοποιήσει ότι η καταιγίδα Ciaran θα σαρώσει τα βορειοδυτικά της χώρας. Στις ακτές, οι κάτοικοι οχυρώθηκαν και σε αρκετές περιοχές η εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF αποφάσισε να ακυρώσει προληπτικά τα δρομολόγια των τρένων. «Θα είναι μια καταιγίδα που θα μείνει στην ιστορία στη Βρετάνη», σχολίασε ο Γκιγιόμ Σεσέ, μετεωρολόγος και ιδρυτής του ιστότοπου Météo-villes.



Όπως ο ίδιος εξηγεί, αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro», «η πίεση στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού θα πέσει πολύ γρήγορα», ενισχύοντας τις ριπές του ανέμου. Αυτό είναι γνωστό ως «μετεωρολογική βόμβα», ένας όρος που παραπέμπει σε μια αστραπιαία εξέλιξη του βαρομετρικού χαμηλού, «μια πολύ γρήγορη επιδείνωση με πτώση τουλάχιστον 24 εκτοπασκάλ -μονάδα μέτρησης της ατμοσφαιρικής πίεσης- μέσα σε 24 ώρες». Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, επιβεβαίωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό «Franceinfo» ότι ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του όταν ένα δένδρο έπεσε πάνω στο όχημά του στον νομό Εν, βορειοανατολικά των Παρισίων.

«Αυτό δείχνει πως, ακόμη και σε περιφέρειες που δεν έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό», ελλοχεύει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους οδηγούς», πρόσθεσε. Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στη Γαλλία, 780.000 εκ των οποίων βρίσκονται στη Βρετάνη, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πάροχος ενέργειας Enedis.

Και στη Νορμανδία, οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» για ισχυρούς ανέμους, ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Στον νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χιλιομέτρων την ώρα στην περιοχή Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε, όπως ανέφερε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

Καταστροφές στην πόλη Brest της Δυτικής Γαλλίας

Η καταιγίδα προβλέπεται να κινηθεί προς την ενδοχώρα αργότερα σήμερα. Συνολικά 31 γαλλικά διαμερίσματα έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σε ορισμένες περιοχές κατά μήκος του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους οκτώ έως δέκα μέτρων. Στο Παρίσι ισχύει προειδοποίηση για «ισχυρότατους ανέμους»

Για λόγους ασφαλείας, σήμερα, οι Αρχές των Παρισίων ανακοίνωσαν το κλείσιμο των πάρκων, των κήπων και των νεκροταφείων.


Στο "κόκκινο" το Ηνωμένο Βασίλειο

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει κίτρινες προειδοποιήσεις «κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν χθες το βράδυ είχαν σαν αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος πολλά αεροπλάνα και να αναβληθούν πολλά δρομολόγια τρένων και πλοίων.

Στο μεταξύ, πολλά σχολεία έχουν βάλει «λουκέτο». Χθες το βράδυ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 167 χιλιομέτρων την ώρα στο Τζέρσεϊ, το νησί που βρίσκεται 193 χιλιόμετρα από την Αγγλία .

Επιπλέον, δεκάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα προβλήματα εστιάζονται εκτός από το Τζέρσεϊ, κυρίως στο Σαουθάμπτον, στη νήσο Ουάιτ, όπου οι δήμοι κλείνουν τα σχολεία, καθώς επίσης στο Ντέβον και την Κορνουάλη.


Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου «Reading», Εντ Χάκινς, προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα προκαλέσει σφοδρότερες βροχοπτώσεις, με κίνδυνο τη χαμηλότερη πίεση της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 200 χρόνια. Επισημαίνει, επίσης, ότι μόνο δύο άλλα παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί στην ιστορία της χώρας: την 25η Φεβρουαρίου του 1989 και ανήμερα τα Χριστούγεννα, το 1821.

Ένα κρουαζιερόπλοιο 60.000 τόνων που εκτελούσε τον δρόμο από το Πόρτσμουθ στη Μαδέρα αναγκάστηκε να κάνει μια απρογραμμάτιστη στάση στο Φάλμουθ στην Κορνουάλη σήμερα για να βρει καταφύγιο από την επερχόμενη καταιγίδα. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair προειδοποίησε ότι οι πτήσεις από και προς την Ιρλανδία ενδέχεται να επηρεαστούν, ενώ η ΕasyJet επισήμανε ότι η καταιγίδα θα προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις και ακύρωση ορισμένων πτήσεων.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν συστήσει αποφυγή ταξιδιών, αεροπορικές εταιρείες έχουν ενημερώσει για πιθανές ακυρώσεις πτήσεων και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ζημιές, διακοπή ηλεκτροδότησης, ξεριζωμένα δέντρα, ιπτάμενα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, καθώς και πλημμύρες που μπορούν να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.

Στις νήσους Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ στη Θάλασσα της Μάγχης έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να μην κυκλοφορούν έξω. Η αστυνομία στο Τζέρσεϊ έχει εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση υπό τον φόβο εκτενών ζημιών και τραυματισμών, ενώ στο Γκέρνσεϊ αγορές πανικού ενόψει της κακοκαιρίας οδήγησαν σε άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καταιγίδα Κιάραν μπορεί να αποδειχθεί μία από τις εντονότερες καταιγίδες που έχει βιώσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο τον μήνα Νοέμβριο.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους και για την κατάσταση στη Σκωτία, όπου υπάρχουν ακόμα συσσωρευμένα ύδατα από το πολύνεκρο πέρασμα της καταιγίδας Μπαμπέτ πριν από μιάμιση εβδομάδα.



O πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στην Ολλανδία

Οι Αρχές κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο - ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου. Στο μεταξύ, σε ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων έχει προχωρήσει η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM. Όπως μεταδίδει το CNN, oι ακυρώσεις αφορούν πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ.

«Αποφασίσαμε να ματαιώσουμε όλες τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας KLM προς και από το Σίπχολ από νωρίς το απόγευμα μέχρι το τέλος της ημέρας», ανακοίνωσε ο ολλανδικός κλάδος της Air France.