Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της ΓαλλίαςΣεμπαστιάν Λεκορνού, δήλωσε σήμερα ότι ο Λίβανος «δεν χρειάζεται έναν πόλεμο» με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Γάζα.

Γαλλία: Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να διακοπεί η αποστολή της UNIFIL


«Ο Λίβανος δεν χρειάζεται έναν πόλεμο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε», τόνισε ο Σεμπαστιάν Λεκορνού, ο οποίος επισκέφθηκε τους Γάλλους στρατιώτες της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στη χώρα αυτή. «Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει κλιμακούμενες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, επικρατεί ένταση στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού. Ο ηγέτης της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, αναμένεται να εκφωνήσει αύριο μια ομιλία, την πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο Λεκορνού είπε ότι, εν μέσω αυτών των εντάσεων, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να «διακοπεί» η αποστολή της UNIFIL, εκτιμώντας ότι αυτή η ειρηνευτική δύναμη αποτελεί τη «λύση». Εξέφρασε επίσης, τη λύπη του επειδή ακούει «από εδώ κι από εκεί» ότι η UNIFIL θα έπρεπε να σταματήσει τις περιπολίες της, χωρίς να διευκρινίσει ποια χώρα εννοούσε.

Από τις συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 66 άνθρωποι στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων 48 μαχητές της Χεζμπολάχ και επτά άμαχοι. Οκτώ στρατιώτες και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Η UNIFIL σταθμεύει στον νότιο Λίβανο από το 1978 για να επιτηρεί την κατάσταση, αφού τεχνικά ο Λίβανος και το Ισραήλ παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Από τους 10.000 στρατιώτες της, περίπου 700 είναι Γάλλοι.