Στον Λίβανο και στον «ισχυρό άνδρα» της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στρέφονται σήμερα Παρασκευή τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους οπαδούς του, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής ομάδας Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, με την ομιλία του μετά τις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) να είναι πιθανό να υποδεικνύει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός συμμετέχουν σε σφοδρές επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ο Νασράλα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σιιτικής οργάνωσης για ένα ακόμη πολεμικό μέτωπο για το Ισραήλ, στον Βορρά, καθώς έως τώρα οι μαχητές της και οι IDF επιδίδονται μόνο σε αψιμαχίες στα ισραηλινολιβανικά σύνορα. Σημειώνεται ότι στον Νασράλα φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις από μαχητές του να μπει στον πόλεμο για να βοηθήσει τη Χαμάς, ενώ και η Χαμάς ασκεί δημοσίως πιέσεις στην Χεζμπολάχ για έμπρακτη βοήθεια.

Εντείνονται οι φόβοι για γενίκευση της σύρραξης

Αυτό έχει δημιουργήσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί. Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναταραχή, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, το οποίο απαντάει. Και οι δύο πλευρές ωστόσο προφανώς έχουν λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα χτυπήματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει.

Το Ισραήλ προωθεί την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα προτρέψει τους συμμάχους της να συμμετάσχουν στον αγώνα και πολλοί αναρωτιούνται αν η Χεζμπολάχ θα απαντήσει σε αυτές τις εκκλήσεις.

Η Χεζμπολάχ - η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες - είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της αντηχούν πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της, και πολλοί περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα - οπαδοί και εχθροί.

Οι επόμενες κινήσεις του Νασράλα, όπως πάντα, παραμένουν μυστήριο. Η ομιλία του θα μεταδοθεί σε δημόσιες προβολές που διοργανώνει η ομάδα σε όλη τη χώρα και θεωρείται σημαντική στιγμή για τη Χεζμπολάχ. Έκανε το ασυνήθιστο βήμα να το ανακοινώσουν πέντε ημέρες νωρίτερα και ήδη έχουν κυκλοφορήσει δραματικά σύντομα βίντεο με τον Nασράλα, τροφοδοτώντας την προσδοκία μιας σημαντικής ανακοίνωσης.

Η οπτική γωνία των Αμερικανών

Το CNN ανέφερε την Πέμπτη ότι η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύει - προς το παρόν - ότι το Ιράν και οι δορυφόροι του «μετρούν» την απάντησή τους στη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα για να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, ενώ εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους αντιπάλους τους.

Αλλά οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης καλά ότι το Ιράν δεν διατηρεί απόλυτο έλεγχο της ομπρέλας των δορυφόρων του - ιδιαίτερα της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, της μεγαλύτερης και πιο ικανής από τις διάφορες ομάδες. Η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχος της Χαμάς, της ομάδας που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και έχει διακηρύξει εδώ και καιρό ότι μάχεται εναντίον του Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν βαθιά ότι η εσωτερική πολιτική της ομάδας μπορεί να προκαλέσει τη Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις εντάσεις που σιγοβράζουν.

Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν πάντα τέλεια εικόνα στις επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των διαφόρων δορυφόρων του, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τι εκτιμούν στο Ισραήλ για την ομιλία Νασράλα

Στην ερώτηση που απασχολεί την ισραηλινή κοινή γνώμη, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή αν ο ηγέτης της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέο μέτωπο κατά των IDF την Παρασκευή, αναφέρθηκε ο πρώην αρχηγός των Ισραηλινών Στρατιωτικών Πληροφοριών Υποστράτηγος Άμος Μάλκα στους Times of Israel.

Όταν ρωτήθηκε για την αναμενόμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μάλκα δήλωσε ότι «αυτή στιγμή (στο Ισραήλ) βρισκόμαστε σε μια εστιασμένη μάχη στο νότιο μέτωπο, αλλά βλέπουμε τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στα βόρεια σύνορα. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να αποφύγουμε το άνοιγμα ενός (νέου) μετώπου», σημείωσε.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην εμπλακεί σε μια ευρύτερη επιχείρηση», είπε η Μάλκα. "Ξέρετε ότι όλοι παίρνουμε υπολογισμένα ρίσκα, αλλά όταν κάνουμε ένα λάθος σε έναν ‘υπολογισμένο κίνδυνο’ γίνεται επικίνδυνο. Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να κάνει κάτι που δεν θα παρασύρει το Ισραήλ στο να ανοίξει μέτωπο».

Ο Μάλκα δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν να επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή. «Νομίζω ότι το Ιράν έχει δημιουργήσει αυτές τις δυνατότητες για τη Χεζμπολάχ για τη στιγμή που το ίδιο το Ιράν θα τη χρειαστεί, και λιγότερο για να πληρώσει το τίμημα συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις της Χαμάς. Οι λογικές μου σκέψεις και υποθέτω και άλλων, είναι ότι το ενδιαφέρον (του Νασράλα) για το άνοιγμα ενός πλήρους μετώπου δεν είναι ψηλά (στις προτεραιότητές του), αλλά ποτέ μην λες ποτέ».

Το «παιχνίδι» του Νασράλα

Πολλοί στο Λίβανο εξακολουθούν να θυμούνται τον καταστροφικό πόλεμο ενός μήνα της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006 και ανησυχούν ότι η ομάδα μπορεί να παρασύρει τη χώρα σε άλλη σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληραγωγημένους μαχητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε μια απάντηση «ασύλληπτου» μεγέθους εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση.

Και οι ΗΠΑ, που φέρεται να προέτρεψαν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην ομάδα, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης. Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και υπάρχει ελάχιστη δημόσια υποστήριξη για την έναρξή του πέρα από τους σκληραγωγημένους οπαδούς της Χεζμπολάχ.

Η χώρα υποφέρει από χρόνια οικονομικής κρίσης και το πολιτικό αδιέξοδο την έχει αφήσει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση. Ένα άλλο σενάριο είναι η αύξηση των επιθέσεων της οργάνωσης που σηματοδοτεί ανταπόκριση στις εκκλήσεις της Χαμάς, διατηρώντας παράλληλα τις μάχες περιορισμένες στο βόρειο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί επίσης δημόσια και μη το Ιράν να μην κλιμακώσει την κατάσταση. Το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», μια συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ - τη σημαντικότερη δύναμή της - καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

Δεν είναι σαφές πόση άμεση επιρροή έχει η Τεχεράνη στις ομάδες, αλλά είναι απίθανο να λάβουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς την ευλογία του Ιράν. Την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος, Ιμπραήμ Ραίσι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα του Ισραήλ «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει κι άλλους να αναλάβουν δράση». Η Ουάσιγκτον, πρόσθεσε, «μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ».

Πληροφορίες λένε οτι ο Νασράλα - ο οποίος είναι γνωστός για τις οργισμένες αντι-ισραηλινές και αντιαμερικανικές ομιλίες του - παρακολουθούσε όλο αυτό τον καιρό στενά την κατάσταση και παρέμενε σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική ηγεσία της ομάδας, παρά τη δημόσια σιωπή του. «Η Χεζμπολάχ παρακολουθεί όλες τις λεπτομέρειες», είπε η πηγή. «Κάνουν υπολογισμούς συνέχεια».