Ο νέος αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας αποφάσισε να κάνει «μίνι ανακαίνιση» στο γραφείο του, παρουσιάζοντάς την, μάλιστα, σε βίντεο που δημοσίευσε στο Telegram.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο με τίτλο «Φθινοπωρινός καθαρισμός», ο Λούμπος Μπλάχα, που μπήκε για πρώτη του φορά στο νέου του γραφείο, ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνουν μερικές μικρές προσαρμογές, καθώς όπως είπε η Σλοβακία «έρχεται πρώτη».

Έτσι, αντικατέστησε τη σημαία της ΕΕ, ενώ αποκαθήλωσε το πορτρέτο της – κατά τα άλλα ωραιοτάτης - προέδρου της χώρας Ζουζάνα Καπούτοβα με την εικόνα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, χωρίς βέβαια να είναι σε πρώτη φάση προφανής η σύνδεσή του με τη Σλοβακία, που κατά δήλωσή του προηγείται.

Η αποκαθήλωση της προέδρου βέβαια δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο Μπλάχα έχει δείξει τα (καθόλου) ευγενή συναισθήματά του, αφού εδώ και καιρό την αποκαλεί «Αμερικανίδα πράκτορα». Ο ίδιος ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD του τετράκις πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που εξελέγη με την υπόσχεση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σλοβακία: Ζητούν την αποπομπή του

Στο μεταξύ, οργή προκάλεσε στο Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος (KDH) το βίντεο και ζητά την αποπομπή του από τη θέση του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, ενώ, μάλιστα, συγκεντρώνει υπογραφές.

«Το KDH καταδικάζει έντονα τις ενέργειες του Λούμπος Μπλάχα, όταν αφαίρεσε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας και αντικατέστησε το πορτρέτο της προέδρου με το πορτρέτο ενός ξένου ηγέτη της πιο ριζοσπαστικής κομμουνιστικής πτέρυγας, του Τσε Γκεβάρα», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, προσθέτοντας ότι το KDH αγωνίστηκε κατά του κομμουνισμού και τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Μισούν τη Σλοβακία»

Από την πλευρά του, ο Λούμπος Μπλάχα πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα ότι μισεί τη Σλοβακία. «Καταλαβαίνω ότι είναι εξοργισμένοι που ύψωσα τη σημαία της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στο γραφείο μου, επειδή μισούν τη Σλοβακία. Δεν ψήφισαν καν το Σύνταγμα» έγραψε στο Telegram.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να διατηρεί στο γραφείο του τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τη φωτογραφία της της Ζουζάνα Καπούτοβα.