Μια νεαρή γυναίκα εβραϊκού θρησκεύματος τραυματίστηκε μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στο σπίτι της στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα, σύμφωνα με το οποίο "η πράξη μπορεί να υποκινήθηκε από αντισημιτικό κίνητρο", ενώ τα εβραϊκά ιδρύματα εφιστούν την "προσοχή".

Διενεργείται ήδη έρευνα για "απόπειρα ανθρωποκτονίας", επισημαίνει η εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι η ζωή του θύματος δεν κινδυνεύει και ότι "δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη" επί του παρόντος. "Οι πρώτες διαπιστώσεις οδήγησαν την εισαγγελία της Λιόν να ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η πράξη μπορεί να υποκινήθηκε από αντισημιτικό κίνητρο", σύμφωνα με την εισαγγελία.

Λυόν: Πως έγινε η επίθεση στη γυναίκα

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τα γεγονότα έλαβαν χώρα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του θύματος, κάποιος χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού, το θύμα άνοιξε την πόρτα και το άτομο αυτό μαχαίρωσε το θύμα δύο φορές. Ο δράστης φορούσε σκούρα ρούχα, το πρόσωπό του ήταν εν μέρει καλυμμένο και τράπηκε σε φυγή μετά το συμβάν.

Μια σβάστικα είχε σχεδιαστεί στην πόρτα

"Αυτή η αποτρόπαια επίθεση εγείρει πολύ σοβαρές ανησυχίες στην εβραϊκή κοινότητα", αντέδρασε το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Ιδρυμάτων Γαλλίας (CRIF) της διοικητικής περιοχής Οβέρν-Ρον-Αλπ, το οποίο δήλωσε ότι "καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση". "Ωστόσο, λόγω των ερευνών που είναι σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του CRIF ARA, Ρισάρ Ζελματί, απευθύνει έκκληση για σύνεση και προσοχή", υπογραμμίζει. "Εναπόκειται στη δικαιοσύνη να χαρακτηρίσει τα αδικήματα και τον αντισημιτικό τους χαρακτήρα". "Μια τέτοια έκρηξη βίας είναι απαράδεκτη", αντέδρασε ο Γκρέγκορι Ντουσέ στην πλατφόρμα Χ. "Όλη μου η υποστήριξη στο θύμα, στους οικείους του", πρόσθεσε ο δήμαρχος της Λιόν, όπου το απόγευμα έγινε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην οποία μετείχαν 5.000 άνθρωποι.

Η ξαδέλφη του θύματος, στην οποία τηλεφώνησε το θύμα, ήταν αυτή που ειδοποίησε τις αρχές και κάλεσε τις πρώτες βοήθειες. Εκείνη επίσης ανακάλυψε την σβάστικα, σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή. "Το πρόσωπο άνοιξε και ο δράστης του είπε απλά "καλημέρα" για να μπορέσει να του επιτεθεί δύο φορές με μαχαίρι", δήλωσε από την πλευρά του ο Στεφάν Ντραΐ, ο δικηγόρος του θύματος, στο δίκτυο BFMTV διαβεβαιώνοντας ότι "η οικογένεια είναι γνωστή ως οικογένεια εβραϊκού θρησκεύματος".

Από τις 7 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχουν καταγραφεί "857 αντισημιτικές ενέργειες", "τόσες σε τρεις εβδομάδες" όσες σε "όλη την προηγούμενη χρονιά", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν την Τρίτη. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι 425 άτομα συνελήφθησαν και "27 άτομα τέθηκαν σε κέντρο διοικητικής κράτησης". Σχεδόν 6.000 αναφορές έγιναν επίσης στην πλατφόρμα Pharos.