Στην Κύπρο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο πλαίσιο επαφών του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμεριακνικής διπλωματίας έκανε στάση στη Λευκωσία, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, για την βοήθεια που παρέχει η χώρα σε πολλά επίπεδα, για την στάση της Κύπρου γενικότερα ως χώρα «που συνομιλεί με όλους» και για την βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης. Η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε ακόμα: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη - Αμπάς: Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φθάνει στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μία επίσκεψη που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επίσκεψη στην Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δεν συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και την σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν ότι έρχεται στην περιοχή ως Εβραίος.

Τελικά, εκδόθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιελάμβανε και την Άγκυρα. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αύριο. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.