Σοκάρουν οι μαρτυρίες επιβατών από την "κρουαζιέρα του τρόμου" στον Βισκαϊκό κόλπο όταν το πλοίο τους έπεσε σε κακοκαιρία.

«Πίστευαν ότι θα πεθάνουν. Δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Βρεθήκαμε μπροστά σε κακοκαιρία, ήρθε ο καπετάνιος. Συνήθως ήταν ιδιαίτερα συζητήσιμος, έκανε πλάκα. Ήταν χλωμός και είπε. Σταματήστε να κινείστε και κρατηθείτε από ότι μπορείτε. Πέσαμε κάτω και μετά παρασυρθήκαμε από ένα τεράστιο κύμα».

Επιβάτης της κρουαζιέρας στο Βισκαϊκό κόλπο περιγράφει όσα έζησε

«Ακούστηκε η φωνή του καπετάνιου από το σύστημα ηχείων και μας είπα να παραμείνουμε καθιστοί ή να ξαπλώσουμε και να κρατηθούμε πολύ καλά. Τρομάξαμε πάρα πολύ. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Ούτε ξέραμε τι ακριβώς συνέβαινε. Αν πέσαμε απλά σε μια κακοκαιρία ή αν βυθιζόμασταν».

Το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 24 Οκτωβρίου για μία κρουαζιέρα διάρκειας δύο εβδομάδων στα Κανάρια Νησιά. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς αρκετά σοβαρά.

«100 επιβάτες τραυματίστηκαν όταν ένα κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε μια δυνατή καταιγίδα στον Βισκαϊκό κόλπο. Το κρουαζιερόπλοιο ήταν στην δέκατη τέταρτη ημέρα του ταξιδιού του στα κανάρια νησιά όταν χτυπήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα».

"Υπήρχαν άνθρωποι παντού και γυαλιά"

Οι επιβάτες περιγράφουν απίστευτες σκηνές όταν το κρουαζιερόπλοιο βρέθηκε στην κακοκαιρία.

«Υπήρχαν άνθρωποι παντού. Άκουγες πιάτα να σπάνε. Υπήρχαν παντού γυαλιά. Πράγματα που είχαν πέσει κάτω και πήγαιναν πέρα δώθε. Και μετά από αυτό έμοιαζε σαν μια σκηνή. Ούρλιαζαν, φώναζαν. Ζητούσαν βοήθεια, έκλαιγαν».

Οι άνθρωποι φόρεσαν σωσίβια και έγραφαν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φοβήθηκαν πως δεν θα τους ξαναδούν. Φοβήθηκαν ότι βυθίζονται ενώ το σαλόνι του κρουαζιερόπλοιου μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο για τους τραυματίες.

«Ήμασταν τυχεροί, είμαστε αρτιμελείς, αλλά νομίζω ότι μερικοί από τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που ήταν μόνοι τους στις καμπίνες δυσκολεύτηκαν πολύ. Το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο για τουλάχιστον 15 ώρες και ένα μέρος της τραπεζαρίας είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο ιατρικό χώρο», δήλωσε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου.

Μάχη με τα κύματα για 18 ώρες

Το πλοίο έμεινε ακίνητο στο έλεος των πανύψηλων κυμάτων για 18 ώρες, με τους επιβάτες να ισχυρίζονται ότι τα κύματα έφταναν τα 16 μέτρα- ψηλότερα από τρία διώροφα λεωφορεία.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί συνέβησαν όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα ασφαλείας του πλοίου, με αποτέλεσμα να στρίψει ξαφνικά προς τα αριστερά και να σταματήσει.