Στη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 17 ∆εκεµβρίου προχώρησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, µε µια κίνηση µε την οποία, σύµφωνα µε τους αναλυτές, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο σε σχέση µε τις πιέσεις που δέχεται για το θέµα του Κοσόβου, αλλά και για να συσπειρώσει το Σερβικό Προοδευτικό Κόµµα (SNS).

Σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, η συµµαχία υπό το SNS εξασφαλίζει το 44% των ψήφων, το κεντρώο µπλοκ της αντιπολίτευσης «Κατά της Βίας» το 38% και τα εθνικιστικά και φιλορωσικά κόµµατα, από κοινού, περί το 11% των ψήφων. Οι εξελίξεις µε τις κάλπες στη Σερβία, λιγότερο από δύο χρόνια µετά την εκλογή της απερχόµενης κυβέρνησης, τον Απρίλιο του 2022, δεν αναµένεται να αλλάξουν ριζικά τα δεδοµένα σχετικά µε τη δύσκολη σχέση µε το Κόσοβο, που σηµαδεύτηκε από µποϊκοτάζ στις δηµοτικές εκλογές του Απριλίου από τον σερβικό πληθυσµό του Κοσόβου και τις εντάσεις που ακολούθησαν τότε. Και στα τέλη Σεπτεµβρίου σηµειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Βόρειο Κόσοβο, κοντά στα σύνορα µε τη Σερβία, τα σοβαρότερα ίσως από το 1999, σε ενέδρα που στοίχισε τη ζωή ενός Κοσοβάρου αστυνοµικού και τριών Σέρβων ενόπλων.

Της προκήρυξης των εκλογών είχε προηγηθεί συνάντηση της προέδρου της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις Βρυξέλλες µε τον Αλ. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλµπιν Κούρτι, στην οποία η πρώτη πίεσε τη σερβική πλευρά για αναγνώριση της γειτονικής χώρας και αµφότερες πλευρές για την τήρηση της Συµφωνίας της Οχρίδας, που όριζε οδικό χάρτη υλοποίησης µιας ευρωπαϊκής πρότασης για εξοµάλυνση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Οι πιέσεις στην κυβέρνηση Βούτσιτς είχαν ξεκινήσει πάντως από τον περασµένο Μάιο, µετά τα δύο αιµατηρά επεισόδια µαζικών πυροβολισµών στη Σερβία, τα οποία ξεσήκωσαν κύµα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το πρώτο έγινε σε δηµοτικό σχολείο στο Βράτσαρ του Βελιγραδίου από 13χρονο, που σκότωσε οκτώ συµµαθητές του και έναν σχολικό φύλακα, και το δεύτερο αφορούσε έναν 21χρονο που έσπειρε τον θάνατο σε τρία χωριά πυροβολώντας αδιακρίτως και σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Στο µεταξύ, την περασµένη εβδοµάδα σχηµατίστηκε κυβέρνηση έπειτα από µήνες διαβουλεύσεων στο γειτονικό Μαυροβούνιο, µε τον 36χρονο Μιλόικο Σπάγιτς, επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόµµατος «Ευρώπη τώρα!», που έχει στόχο να κάνει τη χώρα «Ελβετία των Βαλκανίων» και «Σιγκαπούρη της Ευρώπης», να συνεργάζεται τελικά µε φιλορωσικά κόµµατα. 

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 4/11