Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε καταγγελία μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ που συνεργάζονται με μηντιακούς κολοσσούς, γνώριζαν εκ των προτέρων την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Υπάρχουν μάλιστα υπαινιγμοί ότι συνεργάζονταν με τους ένοπλους τρομοκράτες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγόρησε τέσσερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δηλαδή New York Times, CNN, Associated Press (ΑΡ) και Reuters για την σχέση τους με 4 φωτορεπόρτερ στη Γάζα.

Σύμφωνα με το CBS NEWS, βίντεο με τον Χασάν Eσλάια, συνεργάτη του CNN και του ΑΡ, τον δείχνει μπροστά από ένα ισραηλινό τανκ, το πρωί της επίθεσης. Άλλη φωτογραφία τον δείχνει με τον Γιάχια Σίνουαρ, τον εγκέφαλο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου. Το CNN διέκοψε τη συνεργασία με τον Εσλάια, που μπήκε στο Ισραήλ χωρίς δημοσιογραφικό εξοπλισμό και τράβηξε  φωτογραφίες. Βρίσκεται στο στόχαστρο της Honest Reporting μαζί με άλλους 5 συνεργάτες των μηντιακών γιγάντων.

Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν ‘’πολύ κοντά’’ στη σκηνή απαγωγής ισραηλινών

Σύμφωνα με το NEWSMAX δύο φωτογράφοι απαθανάτιζαν τους τρομοκράτες καθώς απάγουν μια γυναίκα. Και υπάρχει και μια σέλφι με κάποιον μπροστά από ένα φλεγόμενο ισραηλινό τανκ.

Αλλά και το ισραηλινό ILTV υποστηρίζει ότι ο Γιουσέφ Μασούντ, συνεργάτης των Νew York Τimes έκανε το ίδιο. Ο Αλί Μαχμούντ και ο Χάτιμ Άλι, που συνεργάζονται οι δύο με το ΑΡ, βρίσκονταν πολύ βολικά στη σκηνή απαγωγής ισραηλινών πολιτών.

Αλλά και βίντεο με συνεργάτη του CNN πάνω σε μοτοσυκλέτα να κρατά χειροβομβίδα, πυροδότησε κατηγορίες για συνεργασία με τη Χαμάς.

Μεγάλα μέσα διαψεύδουν τη συνεργασία τους με τους συγκεκριμένους μετά την 7η Οκτωβρίου

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεκαθαρίζουν πάντως ότι συνεργάστηκαν με τους ρεπόρτερ μετά το μακελειό.

 ''Οι κατηγορίες είναι αναληθείς και εξωφρενικές.  Παρότι ο Γιουσέφ δεν εργαζόταν για εμάς την ημέρα της επίθεσης.. δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τους υπαινιγμούς της Honest Reporting'' αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι New York Times.

Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση και επισημαίνει ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά.

''Αν ήσουν μέρος αυτής της επίθεσης, δεν είσαι δημοσιογραφος, είσαι δολοφόνος'' δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γ. Λάπιντ. 

Πηγή: star.gr