Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν για «την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο», στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.


Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν την Τετάρτη 15/11

«Οι δύο αρχηγοί κρατών θα έχουν έναν διάλογο σε βάθος για στρατηγικά ζητήματα, γενικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την κατεύθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο αρνείται «να ορίσει τις σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών με όρους ανταγωνισμού».

*Διαβάστε εδώ: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μπάιντεν ζητά μεγαλύτερη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων

«Η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αλλά είμαστε αντίθετοι σε έναν ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού», πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 15/11, την πρώτη συνάντησή τους εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Καλιφόρνια.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, καθώς και τα μέσα «για να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Η σύνοδος κορυφής Σι - Μπάιντεν ακολουθεί μια σειρά συναντήσεων τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο χωρών, όμως θα είναι η πρώτη συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών έπειτα από εκείνη του Νοεμβρίου 2022 στο Μπαλί.

Η συνάντηση της Τετάρτης θα έχει στόχο να «σταθεροποιηθούν» οι βαθιά παγωμένες σχέσεις, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν περιμένει να υπάρξουν μείζονα αποτελέσματα.

Η Μάο Νινγκ κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες «να σεβαστούν ειλικρινά τις εύλογες ανησυχίες της Κίνας και τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανάπτυξη μάλλον, παρά να τονίσουν αποκλειστικά τις δικές τους ανησυχίες βλάπτοντας παράλληλα τα συμφέροντα της Κίνας».

«Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να διαμορφώσουν ή να αλλάξουν την Κίνα», πρόσθεσε.

*Φωτογραφία: Reuters