Μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά από οκτώ χρόνια και τρεις νίκες στις εκλογές της χώρας. Ο δικηγόρος του παραιτηθέντα πρωθυπουργού ισχυρίζεται ότι η εμπλοκή του Κόστα φαίνεται να οφείλεται σε ένα τραγικό λάθος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Euronews αναφέρει ότι έγινε ένα τραγικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση συνομιλιών που κατέγραφαν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Στην απομαγνητοφώνηση έγραψαν Αντόνιο Κόστα (το όνομα του πρωθυπουργού) και όχι Αντόνιο Κόστα Σίλβα (το όνομα του υπουργού Οικονομικών).

Ο δικηγόρος του παραιτηθέντα πρωθυπουργού είπε μάλιστα ότι η συνομιλία η μοναδική στη δικογραφία που καταγράφεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι ανακριτικές αρχές παραδέχτηκαν το λάθος, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν σχόλια εκ μέρους τους.

Το όνομα του Κόστα ενεπλάκη σε ένα διπλό σκάνδαλο διαφθοράς με επενδύσεις ορυχείων λιθίου και εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου. Στενοί του συνεργάτες φέρονται να επικαλούνταν τις σχέσεις τους με το πρωθυπουργικό γραφείο για να επηρεάσουν την πορεία των επενδύσεων.

Μετά την παραίτηση του Κόστα η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές τον Μάρτιο, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ο διάδοχός του.