Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε στην ηγεσία του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) της Τουρκίας έπειτα από 13 χρόνια, καθώς ο 49χρονος Οζγκιούρ Οζέλ αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μια διαδικασία για γερά νεύρα, στο πλαίσιο του 38ου Συνεδρίου του κόμματος, που έγινε στις 4-5 Νοεμβρίου, ο Οζέλ στον πρώτο γύρο της διαδικασίας έχασε την απόλυτη πλειοψηφία μόλις για δύο ψήφους (682), έχοντας απέναντι τον απερχόμενο πρόεδρο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έλαβε 664. Στον δεύτερο γύρο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CHP έλαβε 812 ψήφους έναντι του αντιπάλου του και απερχόμενου προέδρου, που πήρε 536, αποτελώντας τον 8ο κατά σειρά ηγέτη του ιστορικού κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, πριν από περίπου έναν αιώνα.

Δραστήριος

Ο Οζγκιούρ Οζέλ γεννήθηκε στις 21/9/1975 στη Μαγνησία της Δυτικής Τουρκίας και είναι φαρμακοποιός. Ανέπτυξε έντονη δράση στα συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών τόσο στη γενέτειρά του όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ εκλέγεται βουλευτής με το CHP στη Μαγνησία της Δυτικής Μικράς Ασίας. Διετέλεσε επίσης εκπρόσωπος και πρόεδρος της Ενωσης Ακαδημαϊκών Επιμελητηρίων της περιοχής. Εντάχθηκε στο CHP το 2009, θέτοντας υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Μαγνησίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις γενικές εκλογές του 2011, εξελέγη βουλευτής - από τότε έχει επανεκλεγεί τέσσερις φορές. Από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2023 διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο πρόεδρος της Κοιν. Ομάδας.

Ο Οζέλ από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Ερντογάν και την ανοιχτή στήριξή του στη «Χαμάς» στον πόλεμο στο Ισραήλ, διατηρώντας φιλοδυτική στάση. Επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο για τις δηλώσεις του υπέρ της ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστησε σαφές πως είναι «ντροπή για την Τουρκία ο πρόεδρος να κάνει τέτοια δήλωση», καθώς επίσης ότι η «Χαμάς» αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση και πως «την ώρα που στην Παλαιστίνη δεν υπήρχαν συγκρούσεις, ξεκίνησε αυτή τη φάση (η “Χαμάς”) με τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και με τις ρουκέτες». 

Το προφίλ

Ο 49χρονος αποτέλεσε τον υποψήφιο της εσωκομματικής πτέρυγας, που ζητούσε επιτακτικά νέα ηγεσία, έχοντας και την υποστήριξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ δέσμευσή του αποτελεί η ανανέωση της κομματικής στρατηγικής για το πρώτο μεγάλο «crash test», αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο περιεχόμενο της ατζέντας του, όπου με τη σοσιαλδημοκρατική του εικόνα επιχειρεί να δημιουργήσει μια πιο άμεση σχέση με τον κεμαλισμό. «Εχω προτείνει μια τολμηρή και αποφασιστική πολιτική ενάντια στην ενοχλητική και παθητική πολιτική που ασκεί το κόμμα μας εδώ και λίγο καιρό», ανέφερε στην Αγκυρα κατά την έναρξη του Συνεδρίου του CHP στις 3 Νοεμβρίου. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για μια πιο ανοιχτή πολιτική, μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, που θα περικλείει το σύνολο του πληθυσμού, δίχως κοινωνικά, πολιτικά ή και θρησκευτικά κριτήρια.

Μετά την εκλογή του, υποσχέθηκε την άμεση κινητοποίηση και δράση του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαρτίου, με σκοπό να ανακτήσει «όλους τους δήμους που ήδη υπάρχουν, να προστεθούν νέοι και να κερδίσει μια μεγάλη νίκη». Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Γιλμάζ, έμπειρο αρθρογράφο της τουρκικής ιστοσελίδας Τ24, το δύσκολο έργο του νέου προέδρου επ’ αφορμήν και της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας έγκειται στον χρόνο που θα χρειαστεί το κεμαλικό κόμμα για να ξυπνήσει «από τον λήθαργο» και τις συνεχείς ήττες, τονίζοντας ότι το CHP «κατέστη ανίκανο να παράγει πολιτική στα χέρια του Κιλιτσντάρογλου».

Παρατηρείται ότι η φιλόδοξη ατζέντα του Οζέλ επικεντρώνεται στην αναδιοργάνωση του κόμματος σε πολιτικό επίπεδο, στη συσπείρωση των «πληγωμένων ψηφοφόρων» μετά τις αποτυχίες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και σε μια διαφορετική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων, με τον ίδιο να είναι φιλικός προς τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος εστιάζει επίσης σε σημεία της εκλογής Οζέλ που ενδέχεται να λειτουργήσουν περαιτέρω συσπειρωτικά στη νέα αυτή προσπάθεια, όπως συνέβη απέναντι στην επιμονή Κιλιτσντάρογλου να κατέλθει ξανά υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 11/11