Την θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ στοχεύει η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας. Η Κάλας ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία της να εξεταστεί η υποψηφιότητά της για το πόστο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν αποχωρήσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείσα πιεστικά από το Politico για το κατά πόσον θα ήθελε να εξεταστεί η υποψηφιότητά της για το κορυφαίο πόστο του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση Στόλντεμπεργκ,  η Κάλας απάντησε καταφατικά.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας - ο σύζυγος της οποίας έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα - είναι από τους δριμύτερους επικριτές της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ΕΕ και του ΝΑΤO και έχει πιέσει να καταστρώσει η Συμμαχία πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής – Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας – που συνορεύουν με τη Ρωσία. 

Διαβάστε επίσης: Γενς Στόλτενμπεργκ: “Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ”

Η Κάλας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι η Δύση δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να υποθέσει ότι αυτό έχει συμβεί, γιατί αυτό θα εξυπηρετούσε τα σχέδια της Μόσχας. «Αυτό που θέλουμε να έχουμε είναι βιώσιμη ειρήνη. Και φυσικά, ξέρετε, η αμερικανική υποστήριξη σε αυτό είναι

Η Κάλας βρέθηκε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, σε μια περίοδο ανησυχίας στην ανατολική Ευρώπη ότι παραπαίει η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και νομοθέτες στο Καπιτώλιο.

Το ΝΑΤΟ παίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και η Συμμαχία επιδιώκει να προβάλει ισχύ και ενότητα απέναντι σε αναδυόμενες απειλές όπως η Κίνα, λέει το Politico, ακόμη και σε προκλήσεις όπως ως τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Οκτώβριο του 2024 παραδίδει ο Στόλτενμπεργκ τα ηνία του ΝΑΤΟ

Διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ επεσήμαναν, πάντως, ότι η Κάλας ίσως θεωρηθεί πολύ επιθετική από ορισμένα μέλη της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι από το 2014 Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και αναμένεται να αποχωρήσει τον Οκτώβριο του ερχόμενου έτους μετά την τέταρτη παράταση της θητείας του τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα 31 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προτίμησαν να τον κρατήσουν ως έμπειρο στο τιμόνι της Συμμαχίας μεσούντος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μεταξύ των φαβορί για τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ θεωρείται και ο Μαρκ Ρούτε , ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.