Το Ισραήλ έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιορκίας των IDF τις τελευταίες ώρες.

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε έφοδο νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (15.11.2023) στο Αλ Σίφα για να εντοπίσει τρομοκράτες της Χαμάς, με τις περιγραφές από τον πανικό που επικράτησε στις πτέρυγες, στους ορόφους και τους διαδρόμους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας να είναι συγκλονιστικές.

Χαμάς: Πλήρως υπεύθυνο το Ισραήλ για την ασφάλεια όλων εντός του νοσοκομείου


«Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για τη ζωή και την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών, των ασθενών, των πρόωρων παιδιών και των εκτοπισμένων», ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο των ελεγχόμενων από τη Χαμάς ΜΜΕ της Γάζας.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας για να προστατεύσει τους τρομοκράτες της από τα πυρά του. Ισχυρίζεται ότι κάτω από τις εγκαταστάσεις τους κρύβονται τα περιβόητα τούνελ και τα κέντρα επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι που έχει διαψευστεί επανειλημμένα από τους ισλαμιστές.

Πρακτορείο Anadolu: Οι IDF χτύπησαν με τανκ την καρδιολογική μονάδα του Αλ Σίφα

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε –επικαλούμενο πηγές του νοσοκομείου– ότι οι IDF χτύπησαν με τανκ την καρδιολογική μονάδα του Αλ Σίφα αλλά και ότι έχει σταματήσει εντελώς η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων, επειδή οι Ισραηλινοί στρατιώτες απαγορεύουν τη μετακίνηση από και προς αυτές.

Η έφοδος του Ισραήλ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα ίχνος από τους 240 ομήρους της Χαμάς. Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι IDF αποσύρθηκαν από το Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο δημοσιογράφος είπε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους.

Mεσανατολικό: Οι ΗΠΑ δεν άναψαν "πράσινο φως" για την επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.