Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από τη θέση του και την αντικατάτασή του με άλλο πρόσωπο, χωρίς την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Σε συνέντευξη στο Channel 12 news, ο Λαπίντ τόνισε ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον Νετανιάχου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και «δεν μπορούμε να διεξάγουμε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με έναν πρωθυπουργό που δεν εμπιστευόμαστε».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Λαπίντ δεν κατονόμασε κάποιο άλλο μέλος του Λικούντ που πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχηματισμού, αλλά ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές στο κόμμα που κατανοούν ότι είναι ώρα να φύγει ο Νετανιάχου.

Σημείωσε ότι το κόμμα του Γες Ατίντ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής το Λικούντ, εάν ο ηγέτης της ήταν κάποιος άλλο μέλος του κόμματος.

Σε απάντηση, το κόμμα Λικούντ είπε ότι είναι «λυπηρό και ντροπιαστικό» να βλέπουμε τον Λάπιντ να «παίζει πολιτικά παιχνίδια σε καιρό πολέμου» και να προσπαθεί να εκδιώξει τον πρωθυπουργό «που ηγείται της επιχείρησης».

Η επικεφαλής των Εργατικών Μεράβ Μιχαέλι έγραψε στην πλατφόρμα X ότι χαίρεται που βλέπει τον Λάπιντ να ευθυγραμμίζετα με την έκκλησή της για αντικατάσταση του Νετανιάχου.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο τραπέζι τριήμερη εκεχειρία με αντάλλαγμα ομήρους


Με το Κατάρ σε ρόλο διαμεσολαβητή, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ γιατην απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση πυρός
, ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.
H συμφωνία, η οποία είναι υπό συζήτηση, προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων - γυναικών και παιδιών - από ισραηλινές φυλακές και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Θα είναι η μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η Χαμάς έχει συμφωνήσει στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας αλλά όχι και το Ισραήλ και ακόμα διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες, τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει συντονιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμφωνίας, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσες παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας.