Όπως αναμενόταν, ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή της Ισπανίας και θα διατηρηθεί στη θέση του για άλλη μία τετραετία, ως επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού με τη ριζοσπαστική Αριστερά του Sumar.

Ο Σάντσεθ, που ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού από το 2018, συγκέντρωσε 179 θετικές ψήφους, τρεις περισσότερες απ' όσες απαιτούνταν για τη διατήρηση της θέσης του. Η υποστήριξη προήλθε απ' όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό VOX. Επιπλέον, ο Σάντσεθ θα λάβει την υποστήριξη των Βάσκων και του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος Junts, υποσχόμενος αμνηστία για στελέχη του κινήματος.

«Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός με τη στήριξη Sumar και Πουτζντεμόν σε μια πλειοψηφία Φρανκενστάιν», σχολίασε η δεξιά ισπανική εφημερίδα ABC.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, που συμφώνησε ο Σάντσεθ, θα αμνηστεύσει περί τους 400 πολιτικούς και ακτιβιστές που διώκονται ποινικά για την εμπλοκή τους στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας, η οποία κορυφώθηκε το 2017 με ένα μη εγκεκριμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα, που κρίθηκε παράνομο.

Αλλά η προοπτική της αμνηστίας έχει προκαλέσει εντάσεις στην Ισπανία, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν κατά του Σάντσεθ και του σχεδίου επί 12 συνεχείς ημέρες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά στους δέκα Ισπανούς διαφωνούν με την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών.

Ο 51χρονος Σάντσεθ ξεπέρασε σήμερα τον σκόπελο στη Βουλή, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, καθώς όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ τα διάφορα αριστερά και αυτονομιστικά κόμματα, τα οποία στήριξαν με την ψήφος τους τον Σάντσεθ, έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, που μπορεί να υπονομεύσουν τη θητεία του αυτή τη φορά. «Θα είναι πολύ δύσκολη η ψήφιση των νόμων», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν.