Ολοένα και πιο κοντά είναι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με τον Σεΐχη του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος δήλωσε ότι οι προκλήσεις που την εμποδίζουν να επιτευχθεί είναι πλέον «πολύ μικρές».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα, ο Σεΐχης του Κατάρ δήλωσε ότι ενισχύεται η πεποίθησή του πως πλησιάζει η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων.

«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη μία συμφωνία είναι κυρίως πρακτικές και διαχειριστικές», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Το Κατάρ παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση τον ομήρων της Χαμάς και οι δηλώσεις του Σεΐχη δίνουν βάση στο δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post που έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα (19.11.2023), έχει συνταχθεί ένα εξασέλιδο λεπτομερές σχέδιο για απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός.

Οι όμηροι θα απελευθερώνονται κατά ομάδες, την ώρα που εναέρια μέσα θα επιτηρούν την τήρηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Η Washington Post μετέδωσε πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς – η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Ωστόσο, τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Έντριεν Γουάτσον, διέψευσαν την Washington Post με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί».