Σε αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διαδοχή του Τζο Μπάιντεν στην αρχηγία των ηµοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, εξελίσσεται η Μισέλ Οµπάµα. Με τον Αµερικανό πρόεδρο να βλέπει τα ποσοστά του να µειώνονται επικίνδυνα στις δηµοσκοπήσεις, όλο και περισσότεροι ∆ηµοκρατικοί και σχολιαστές µέσων βλέπουν την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ ως τον µοναδικό αντίπαλο που θα µπορούσε να «σώσει την κατάσταση», ανακόπτοντας τη φόρα του Ντόναλντ Τραµπ.

Τα σενάρια για κάθοδο της Μισέλ Οµπάµα στις εκλογές µε το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών

«Η Μισέλ Οµπάµα τα τελευταία 15 χρόνια έχει µόνο θετική δηµοσιότητα, µε εκατοντάδες εξώφυλλα και συνεντεύξεις. Εχει συναισθηµατική σύνδεση µε εκατοµµύρια Αµερικανούς, κυρίως µε γυναίκες και µειονότητες», εξηγούν οι αναλυτές, τη στιγµή που για τον Μπάιντεν αναφέρουν πως «το ερώτηµα δεν είναι το αν θα αποσυρθεί, αλλά το πότε, αφού οι επιδόσεις του δεν θα βελτιωθούν ποτέ, αντιθέτως µόνο θα επιδεινώνονται», ενώ ακόµα και στελέχη των ∆ηµοκρατικών επιµένουν πως «δεν τραβάει πια».

Τα σενάρια για κάθοδο της Μισέλ Οµπάµα στις εκλογές µε το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών δίνουν και παίρνουν ήδη από το καλοκαίρι και πυκνώνουν διαρκώς, καθώς ο Τραµπ καταγράφει σηµαντικό προβάδισµα απέναντι στον Μπάιντεν, σε πολιτείες-κλειδιά όπως η Νεβάδα, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια.

Το αν οι Οµπάµα είναι έτοιµοι για τη µεγάλη επιστροφή θα γίνει γνωστό όσο πλησιάζει ο καιρός για να στηθούν οι κάλπες, ωστόσο ήδη πολλοί βλέπουν την επιρροή του Μπαράκ. Χαρακτηριστικοί ήταν οι ισχυρισµοί του υποψήφιου για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών, Τεντ Κρουζ, σύµφωνα µε τον οποίο οι ∆ηµοκρατικοί θέλουν τη Μισέλ Οµπάµα ως µοναδική διάδοχο του Μπάιντεν στην αρχηγία του κόµµατος, επειδή ο σύζυγός της φέρεται να κινεί τα νήµατα.

Μιλώντας στο «Fox & Friends», δήλωσε πως «πιστεύω εδώ και καιρό ότι ο Μπαράκ Οµπάµα είναι το πρόσωπο που τραβάει τα νήµατα πίσω από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν είναι σαφές ότι δεν µπορεί να το κάνει». «Νοµίζω ότι ο Οµπάµα παίρνει την απόφαση» είπε, προτού αναφερθεί και στον Ντέιβιντ Αξελροντ, σύµβουλο του πρώην Αµερικανού προέδρου, ο οποίος προ ηµερών τόνισε στην πλατφόρµα X: «Η Μισέλ Οµπάµα είναι το κατάλληλο άτοµο για τη διαδοχή του Μπάιντεν, όχι µόνο γιατί είναι εξαιρετικά δηµοφιλής ή γιατί είναι σύζυγος του Μπαράκ, αλλά και γιατί δεν έχει τόσα ελαττώµατα όσα η Καµάλα Χάρις, που θα αποτελούσε εύκολο στόχο κριτικής από τους αντιπάλους της».

Σύµφωνα µε τον Κρουζ, οι αναρτήσεις του Αξελροντ, ο οποίος είναι «το δεξί χέρι του Οµπάµα», προσφέρουν «ένα παράθυρο στην παρασκηνιακή στρατηγική εντός του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος». Ακόµη νωρίτερα, τον περασµένο Μάιο, η σχολιάστρια του Fox News, Ρέιτσελ Κάµπος, είπε ότι «οι Οµπάµα διοικούν λίγο-πολύ αυτήν την κυβέρνηση» και επέµεινε ότι η Μισέλ «θα προωθηθεί για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν».


Αµερικανικά «τζάκια»

Παράλληλα, η ιστορία έχει δείξει ότι η οικογενειοκρατία «καλά κρατεί» στις Ηνωµένες Πολιτείες. Από τους Κένεντι στους Μπους, έπειτα στους Κλίντον και τώρα στους Οµπάµα, στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ πρωταγωνιστούν γνωστά αµερικανικά «τζάκια». Η Μισέλ όµως διαφέρει, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει δηµιουργήσει ένα ξεχωριστό brand name, ξεφεύγοντας από τη σκιά του συζύγου της και έχοντας κερδίσει τη βαθιά εκτίµηση και την αποδοχή των Αµερικανών.

Μία εκλογή της Μισέλ Οµπάµα φαντάζει ακόµη πιο πιθανή, αν η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ µπει σε µία άτυπη σύγκριση µε τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία καταβαραθρώθηκε στην εκλογική κούρσα του 2016. Σε αντίθεση µε τη Μισέλ, η Χίλαρι δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τη συµπάθεια των Αµερικανών. Η αντιδηµοφιλία της, αλλά και το γεγονός ότι της έδωσαν την υποψηφιότητα επειδή ήταν µέλος µιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας που είχε τεράστια επιρροή στο ∆ηµοκρατικό Κόµµα, ήταν κοινό µυστικό, ενώ καµία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι σε δηµοσκοπήσεις σχεδόν οι µισοί (49%) των ψηφοφόρων που είχαν κακή άποψη για την Κλίντον τη θεωρούσαν αναξιόπιστη και σχεδόν τέσσερις στους 10 ψηφοφόρους (39%) την αποκάλεσαν διεφθαρµένη. Παρ’ όλες τις φλυαρίες για µία υποτιθέµενη επιστροφή στον Λευκό Οίκο, η Μισέλ έχει πολλάκις πει πως δεν έχει καµία τέτοια φιλοδοξία. Τα ηχηρά «όχι» της ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να βάλουν τέλος στα σενάρια. Αλλωστε οι εκπλήξεις στην πολιτική δεν σταµατούν ποτέ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής