Τουλάχιστον «πέντε ή έξι» είναι οι απόπειρες δολοφονίας που έχει πραγματοποιήσει η Μόσχα κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως τόνισε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη «The Sun».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως η βούληση της χώρας του να νικήσει τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ισχυρή - και «στο ηθικό της υπόθεσης, δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε, ακόμα, ότι ο λαός του έχει κουραστεί από τις «διαρκείς αεροπορικές επιδρομές», έχει κουραστεί να βομβαρδίζεται, έχει κουραστεί να καταστρέφονται τα σπίτια του και να σκοτώνονται οι αγαπημένοι του.

Αλλά πρόσθεσε πως «Αν τους ρωτήσετε, είστε πρόθυμοι να παραδώσετε στη Ρωσία τα εδάφη μας; Είστε έτοιμοι να μιλήσετε με τους Ρώσους ώστε να τελειώσουν όλα αυτά; Είστε έτοιμοι για συμβιβασμό, προσωπικά, με τον Πούτιν; Θα σας πουν ότι δεν έχουμε κουραστεί. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε κι άλλο απέναντι στους Ρώσους».

Σχετικά με τις απόπειρες εξολόθρευσής του, ο Ζελένσκι είπε ότι η πρώτη συνωμοσία σε βάρος του προκάλεσε πανικό. Αλλά μετά από αυτό, μάλλον συνήθισε και τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά. Κάτι όπως η κρίση της Covid. 

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25

Έξι απόπειρες δολοφονίας κατά του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι είχε χάσει το λογαριασμό όλων των προσπαθειών της Μόσχας να τον δολοφονήσει από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

 «Η πρώτη φορά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, μετά είναι σαν την Covid. Αρχικά,οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν απέναντι και κάτι άγνωστο και φαίνεται πολύ τρομακτικό. Στη συνέχεια, όμως, αφορά απλά σε μια ανταλλαγή πληροφοριών... "μια ακόμη ομάδα ήρθε στην Ουκρανία για να επιχειρήσει σε βάρος μου"».

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έφτασαν - στην πρώτη απόπειρα - με αλεξίπτωτο στο Κίεβο για να τον σκοτώσουν την πρώτη ημέρα της εισβολής του Πούτιν πέρυσι. Οι σωματοφύλακες του Ζελένσκι, όμως, σφράγισαν το γραφείο του με αυτοσχέδια οδοφράγματα. Οι στενότεροι συνεργάτες του εφοδιάστηκαν με όπλα και αλεξίσφαιρα. Κάποιος, μάλιστα, είπε ότι το προεδρικό γραφείο ήταν σαν «τρελοκομείο».

Αλλά όταν Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι προσφέρθηκαν να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο από την ουκρανική πρωτεύουσα εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να «πέσει» μέσα σε λίγες ώρες, εκείνος απάντησε με τη θρυλική ατάκα: «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μια βόλτα».

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να «θέλει πολύ» να τον ανατρέψει από την εξουσία.

Γνωρίζει ακόμη και την κωδική ονομασία της τελευταίας αποστολής τους για την ανατροπή του και την προθεσμία της που είναι το τέλος του έτους. «Το όνομα της επιχείρησης είναι Μαϊντάν 3. Έχει σκοπό να αλλάξει τον πρόεδρο. Ίσως να μην αφορά σε δολοφονία. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν για να πετύχουν. Όπως βλέπετε, όμως, μπορούμε να ζήσουμε με αυτό» τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε ερώτηση που δέχτηκε αν η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο, να σκοτώσει δηλαδή τον Πούτιν, ο Ζελένσκι άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό: «Πρόκειται για πόλεμο και η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τη γη μας».