Έως και το 50% των κτιρίων στη βόρεια Γάζα και τις επαρχίες της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές από τις 7 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς αναφέρει το CNN, επικαλούμενο ανάλυση δορυφορικών δεδομένων ραντάρ, (SAR) που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα, το City University of New York Graduate Center και Oregon State University. 

Σοκάρει το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Τα ευρήματα των ερευνητών για διάφορες περιοχές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου: Τουλάχιστον το 20% των κτιρίων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας πιθανότατα υπέστησαν ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 22 τραυματίες από βομβαρδισμό των IDF στη Γάζα (Προσοχή: Βίντεο με σκληρές εικόνες)

Περίπου 18.300 έως 23.500 κτίρια είναι πιθανό να έχουν υποστεί ζημιές στη βόρεια Γάζα, κάτι που ισοδυναμεί με το 40% έως το 51% των κτιρίων του κυβερνείου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα του θύλακα.

Στο κυβερνείο της Γάζας, στην πόλη της Γάζας, 24.600 έως 31.300 κτίρια είναι πιθανό να έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες, που ισοδυναμεί με το 40% έως το 50% των κτιρίων εκεί.

Ερευνητές είπαν επίσης στο CNN ότι από τις 10 Νοεμβρίου, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση των ζημιών σε κτίρια στις επαρχίες Χαν Γιουνίς και Ντέιρ αλ Μπαλά, δηλαδή στις περιοχές που το Ισραήλ έχει επανειλημμένα πει στους αμάχους από το βορρά να κατευθυνθούν.

Γκάλαντ: Οι IDF ελέγχουν τη βόρεια Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της χώρας ελέγχουν τη βόρεια Γάζα. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) έριξαν φυλλάδια σε περιοχές της νότιας Γάζας, προειδοποιώντας τις κοινότητες ανατολικά του Χαν Γιουνίς να ‘’κατευθυνθούν προς γνωστά καταφύγια’’, υποδεικνύοντας πιθανή επέκταση της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης νότια.

Δείτε την δορυφορική εικόνα: