Τον προβληματισμό τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τον διχασμό που προκαλούν τα επίμονα δημοσιεύματα συγκεκριμένου συντάκτη του «Εθνικού Κήρυκα» κατά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου εκφράζουν με κάθε τρόπο επιφανείς ομογενείς των ΗΠΑ.

Ένας από αυτούς, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, πρόσωπο που χαίρει μεγάλου σεβασμού στην ομογένεια της Αμερικής και εκπροσωπεί χιλιάδες ομογενείς, εκφράζει με επίσημη επιστολή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τη δυσφορία του για τα όσα γράφονται και αφορούν την ομογένεια στις ΗΠΑ.

«Επιτίθεται στον Αρχιεπίσκοπό μας»

Στην επιστολή (που έφερε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο ομογενειακό μέσο που κατηγορείται!) ο κ. Τσιβίκος γράφει προς τον Πατριάρχη πως κακώς το ομογενειακό μέσο «επιτίθεται στον Αρχιεπίσκοπό μας και σε άλλους για καθαρώς προσωπικούς και πιθανώς για οικονομικούς λόγους. Αυτή η διαίρεση πρέπει να σταματήσει».

«Αυτές οι κατηγορίες δεν αντιπροσωπεύουν τι συμβαίνει αληθώς στην Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπαινιγμός ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ‘διαιρεί’ την Κοινότητα είναι μακράν της αληθείας. Εν αντιθέσει, ενώνει την Κοινότητα και την Εκκλησία μας, επ’ ονόματι του Οικουμενικού μας Πατριάρχη» τονίζει ο κ. Τσιβίκος στην επιστολή του.

Ο υπατος πρόεδρος της AHEPA υπογραμμίζει πως ομιλεί «από προσωπική πείρα, ως Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως μέλος της Ηγεσίας των 100, ως ιδρυτικό μέλος του αγαπητού μας Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ως πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης. Ασχολούμαι με εκκλησιαστικά θέματα καθημερινά».

«Τα περασμένα 4 χρόνια έχουν επιτευχθεί αξιοσημείωτα πράγματα»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο χιλιάδων ομογενών της Αμερικής κατά τα περασμένα 4 χρόνια, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχουν επιτευχθεί αξιοσημείωτα πράγματα. «Η Αρχιεπισκοπή μας είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Οι Ελληνορθόδοξες κοινότητές μας πληρώνουν τις οικονομικές συνεισφορές τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν έχει αποπερατωθεί και μας κάνει όλους υπερήφανους. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή προχωρούν μπροστά θετικά με αυξημένες τις εγγραφές. Τέλος, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους ιερείς μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι οικονομικά ισχυρό, όπως είναι και η οικονομική μας στήριξη προς τη Μητέρα Εκκλησία. Είναι επίσης σπουδαίο να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, έχει κάνει την Ελληνική Παιδεία προτεραιότητα έχοντας βάλει στην άκρη ένα εκατομμύριο δολάρια γι’ αυτό το ζωτικό πρόγραμμα», λέει ο κ. Τσιβίκος.


«Αυτοί οι άνθρωποι προάγουν αβάσιμες κατηγορίες και διαίρεση στην κοινότητα»

«Ολα αυτά τα επιτεύγματα δεν γίνονται με έναν ηγέτη ο οποίος διαιρεί. Γίνονται επειδή εμπνέει και ενώνει» σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΗΕPA. «Παναγιώτατε, αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες γίνονται εν πολλοίς από τους ίδιους ανθρώπους από την εποχή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Ως Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, ως Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, ως αφοσιωμένος Ελληνας Ορθόδοξος Χριστιανός, στέκομαι στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και εξακολουθώ να συνεργάζομαι στενά μαζί του για την καλυτέρευση της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού και της Κοινότητάς μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αναρίθμητοι άλλοι» καταλήγει, ζητώντας μάλιστα να συναντηθεί το συντομότερο μαζί του για να του αναλύσει «με λεπτομέρειες τα υφιστάμενα θέματα και επίσης να αναλύσω γιατί συγκεκριμένοι άνθρωποι (ονομαστικώς) εργάζονται πίσω από την πλάτη σας για να καταστρέψουν την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι άνθρωποι προάγουν αβάσιμες κατηγορίες και διαίρεση στην κοινότητα ούτως ώστε να μπορούν να ελέγχουν την Εκκλησία μας».