Συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Μάλιστα, τις δηλώσεις που έκανε, νωρίτερα, σήμερα εκπρόσωπος της Χαμάς σχετικά με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από αύριο το πρωί στις 10, επιβεβαίωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος με δηλώσεις του στο CNN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 π.μ. την Πέμπτη» και πρόσθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα η παύση να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να διαρκέσει τόσο πολύ».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε, όταν εγκρίθηκε η συμφωνία, ότι για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, θα υπάρχει μία επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

Παράλληλα, δύο άλλες πηγές, ένας Αιγύπτιος και ένας Παλαιστίνιος, που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσαν επίσης στη «Haaretz» ότι η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει αύριο την καθορισμένη ώρα. Ακόμη, συμπλήρωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα που εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των μερών.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει αύριο, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν.

Διαβάστε ακόμα: ΟΗΕ για συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: Θετικό βήμα, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν

Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναφέρονται ως επιλέξιμοι για ανταλλαγή με Ισραηλινούς ομήρους είναι έφηβοι άνδρες ηλικίας 16 έως 18 ετών -παιδιά σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών-, αν και μερικοί είναι μόλις 14 ετών. Περίπου 33 είναι γυναίκες, σύμφωνα με καταμέτρηση του CNN.

Ο κατάλογος των 300 ονομάτων που δημοσίευσε το Ισραήλ παραθέτει επίσης τις κατηγορίες βάσει των οποίων κρατούνται οι κρατούμενοι.

Η ρίψη πέτρας και η βλάβη της περιφερειακής ασφάλειας» είναι μεταξύ των πιο συνηθισμένων κατηγοριών, αλλά άλλες περιλαμβάνουν υποστήριξη παράνομων τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγορίες για παράνομα όπλα, υποκίνηση και τουλάχιστον δύο κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας.

Ορισμένα από τα άτομα αναφέρονται ως μέλη της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ή του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αλλά πολλοί από τους κρατούμενους δεν αναφέρονται ως μέλη κάποιας οργάνωσης.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για θέματα κρατουμένων και πρώην κρατουμένων δήλωσε ότι 350 παιδιά και 85 γυναίκες κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, σε σύνολο περίπου 8.300 κρατουμένων.