Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν απόψε ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και επτά αλλοδαπούς πολίτες στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Μια πηγή του Κατάρ ανέφερε ότι οι όμηροι έφτασαν ήδη στο Ισραήλ.

Το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα αποφυλακιστούν επίσης 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες.

Αργά απόψε, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Ποιοι είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν

____________2023-11-26__12_42_14___

Οι ταυτότητες των 13 ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς έγιναν γνωστές το βράδυ του Σαββάτου και μάλιστα ανάμεσά τους βρίσκεται και η 9χρονη Έμιλι Χαντ.

H Έμιλι Χαντ συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο στη συνέχεια η μεγαλύτερη αδερφή της 9χρονης είχε δηλώσει ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για ανατροπή της υπόθεσης από τις ισραηλινές Αρχές.

«Μας είπαν ότι είχε δολοφονηθεί. Ήμασταν σε πένθος», είπε αρχικά μιλώντας στο Channel 12 ωστόσο όπως είπε στη συνέχεια, «στις 31 Οκτωβρίου, μας είπαν ότι ήταν πολύ πιθανό να την έχουν απαγάγει».

Ειδικότερα σύμφωνα με τους Israel Times οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερωθήκαν το Σάββατο είναι
    •    Σοχάμ Χαράμ, 67 ετών
    •    Η κόρη της, Άντι Σοχάμ, 38 ετών, και τα παιδιά της Άντι Γιαχέλ, 3 ετών, και Ναβέχ, 8 ετών.
    •    Σίρι Βάις, 53 ετών και η κόρη της, Νόγκα Βάις, 18 ετών.
    •    Μάγια Ρεγκέβ, 21 ετών
    •    Χίλα Ροτέμ, 12 ετών
    •    Έμιλι Χαντ, 9 ετών
    •    Νόαμ Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών
    •    Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών, και η μητέρα της Σάρον Αβιγκντόρι, 52 ετών

Μάλιστα οι Israel Times αναφέρθηκαν και σε κάποιες από τις ιστορίες των ομήρων που απελευθερώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, Η 12χρονη Χίλα Ροτέμ έγινε όμηρος της Χαμάς μαζί με τη μητέρα της Ράγια Ροτέμ, 54 ετών, η οποία δεν απελευθερώθηκε μαζί με την κόρη της το Σάββατο και παραμένει όμηρος στη Γάζα.
Η 9χρονη Έμιλι Χαντ που θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στην επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου, κοιμόταν στο σπίτι μίας φίλης της στο κιμπούτς όταν απήχθη χωρίς οικογένεια.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν σε δήλωσή του ανέφερε ότι είναι «ευτυχής» από την απελευθέρωση της Ιρλανδο-ισραηλινής Έμιλι Χαντ, 9 ετών, από τη Γάζα απόψε.

«Μετά από εβδομάδες τραύματος, αυτή είναι μια πολύτιμη και βαθιά συγκινητική στιγμή για την οικογένεια Χαντ», αναφέρει ο Μάρτιν.

Ακόμα ευχαρίστησε το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στη μεσολάβηση για τη συμφωνία και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων.

Ο Νόαμ Ορ 17 ετών και η Άλμα Ορ, 13 ετών, πιάστηκαν όμηροι από μαχητές της Χαμάς από το σπίτι τους στο στις 7 Οκτωβρίου κιμπούτς Μπεερί, μαζί με τον πατέρα τους Ντρορ Ορ, 48 ετών, και τον ξάδελφό τους Λίαμ Ορ, 18 ετών. Η μητέρα τους Γιονάτ Ορ σκοτώθηκε στην επίθεση. Ο Ντρορ και ο Λίαμ θεωρείται ότι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Η Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών, και η μητέρα της Σάρον Αβιγκντόρι μαζί με περίπου 10 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς τους, απήχθησαν από το κιμπούτς Μπεερί. Πολλά μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Ο Τσεν Αβιγκντόρι του οποίου η σύζυγος και η κόρη απελευθερώθηκαν δήλωσε ανακουφισμένος από την είδηση.

«Είναι μια τρελή ανακούφιση, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τη Haaretz.

Παραμένουν όμηροι συγγενείς τους

Ορισμένοι από τους 13 Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έχουν συγγενείς που παραμένουν ακόμη σε ομηρία από τη Χαμάς. Η 12χρονη Χίλα Ροτέμ απελευθερώθηκε σήμερα, αλλά η μητέρα της Ράγια παραμένει όμηρος.

Ο πατέρας των αδελφών Νόμα και Άλαμ Ορ που απελευθερώθηκαν το Σάββατο,εξακολουθεί επίσης να κρατείται αιχμάλωτος. Ο σύζυγος της Άντι Σόχαμ που απελευθερώθηκε σήμερα το βράδυ, ο Ταλ, εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτος.