Αισιοδοξία και μεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στην Ουάσινγκτον για την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ομαλά η απελευθέρωση ομήρων και των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ώστε στο διάστημα αυτό να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και ανηλίκων, από ισραηλινές φυλακές.

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν παρασκηνιακά μεγάλο ρόλο σε διπλωματικό και συντονιστικό επίπεδο.

Στο Κάιρο, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για τον ρόλο της Αιγύπτου στην κοινή διαμεσολάβηση που οδήγησε στην επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε και το Κατάρ, αλλά όχι την Τουρκία για συμβολή τους στην απελευθέρωση των ομήρων.

Άλλωστε, 45 βουλευτές είχαν στείλει επιστολή στον Άντονι Μπλίνκεν με την οποία ζητούσαν η Τουρκία να σταματήσει κάθε οικονομική, υλική και διπλωματική στήριξη της Χαμάς, με δεδομένο πως η στήριξη υπήρχε για να χτυπηθεί με πυραύλους το Ισραήλ. Η απάντηση του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πως μεταξύ των αιχμαλώτων, υπάρχουν και Αμερικανοί πολίτες και η Τουρκία ένας βασικός σύμμαχος που συνομιλεί με τη Χαμάς.