Βγαίνοντας από την αιχμαλωσία ύστερα από 50 ημέρες εγκλεισμού σε ένα δωμάτιο, τα έφηβα αδέλφια, ηλικίας 17 και 13 ετών, Noam και Alma Or, ήρθαν αντιμέτωπα με μία νέα τραγωδία.

Αφού τους υποδέχθηκαν οι παππούδες τους και τους εξέτασαν σε ένα νοσοκομείο, τα αδέρφια που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς πληροφορήθηκαν τα οδυνηρά νέα ότι η μητέρα τους, η Yonat, είχε σκοτωθεί και ο πατέρας τους, ο Dror, παρέμενε αγνοούμενος.

"Πολύς πόνος, πολλά δάκρυα"



Ο 16χρονος Noam και η 13χρονη Alma ήταν αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με ακόμα έναν όμηρο - μια 39χρονη γυναίκα. με την οποία είχαν δημιουργήσει στενό δεσμό, με τον έναν να κρατά όρθιο τον άλλον.


Ο Ahal Besorai, θείος των εφήβων, δήλωσε στον Guardian ότι ήταν δύσκολο για την οικογένεια να μεταφέρει τα νέα το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση των παιδιών στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Δυστυχώς, δεν γνώριζαν ότι η αδελφή μου, η μητέρα τους, δολοφονήθηκε», είπε.

«Ξαφνικά έρχονται να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πρώτη φορά ύστερα από 50 ημέρες και η πρώτη είδηση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι είναι ότι η μαμά τους δεν είναι πλέον ζωντανή. Νομίζω ότι ήταν πολύ τραυματικό, υπήρχαν πολλά δάκρυα, πολύς πόνος».

Η επιδρομή στο σπίτι των παιδιών και η απαγωγή τους από τη Χαμάς



Τα παιδιά είπαν ότι είχαν καταφύγει σε ένα ασφαλές δωμάτιο με τους γονείς τους όταν ένοπλοι της Χαμάς έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η συγκλονιστική ιστορία της 4χρονης ομήρου που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς (Βίντεο)

«Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους για να τους αναγκάσουν να βγουν από το ασφαλές δωμάτιο, τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο και προσπάθησαν να κρυφτούν σε διαφορετικό μέρος, αλλά οι τρομοκράτες τα βρήκαν και τα πήγαν στη Γάζα με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο από το κιμπούτς. Έβαλαν τον Noam στο πορτμπαγκάζ και την ανιψιά μου στο μπροστινό μέρος μαζί με άλλους οκτώ τρομοκράτες της Χαμάς», είπε ο Besorai.

Η Yonat, 50 ετών, πυροβολήθηκε καθώς προσπαθούσε να κρυφτεί, ενώ ο Dror, 50 ετών, πιστεύεται ότι απήχθη.


Στη Γάζα, τα παιδιά περιορίστηκαν σε ένα μόνο δωμάτιο σε ένα σπίτι με ακόμα μία γυναίκα. «Και εκεί δεν ήταν εύκολο γι' αυτά. Δεν ήταν απλό, να κάτσουν στο δωμάτιο και να φάνε», δήλωσε ο Besorai.

Δεν θέλησε να επεκταθεί στη δεινή θέση των εφήβων για να μην αναστατώσει τις οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν σε αυτό που ορισμένοι στο Ισραήλ αποκαλούν πλέον «Μαύρο Σάββατο».

Ο Μπεσοράι είπε: «Τους κρατούσαν τους δύο μαζί με μία άλλη κυρία. Ξέρω ποια είναι και την άφησαν πίσω, δεν την απελευθέρωσαν, οπότε τώρα είναι μόνη της σε αυτό το ξεχασμένο από τον Θεό μέρος.

Είπε ότι η Χαμάς φαινόταν να παίρνει μια «σαδιστική ευχαρίστηση» από τον βασανισμό των οικογενειών καθυστερώντας την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων το Σάββατο. Αυτό συνέβη αφού η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τη συμφωνία βοήθειας που μεσολάβησε.

"Η πρώτη εικόνα της Άλμα στην οθόνη ήταν τα φωτεινά μάτια και το λαμπερό χαμόγελό της, άρχισα να κλαίω"


Ο Besorai είπε ότι έβαλε τα κλάματα όταν είδε τελικά τα πρόσωπα της ανιψιάς και του ανιψιού του σε μια κλήση στο Zoom το βράδυ του Σαββάτου.

«Είναι πραγματικά χαρούμενοι που επέστρεψαν», είπε. «Η πρώτη εικόνα της Άλμα στην οθόνη ήταν τα φωτεινά, λαμπερά μάτια της και το μεγάλο χαμόγελό της. Προφανώς έχει χάσει βάρος και φαίνεται πολύ, πολύ πιο αδύνατη, αλλά το όμορφο χαμόγελό της και τα αστραφτερά μάτια της ζεσταίνουν την καρδιά σου και έτσι άρχισα να κλαίω».

Και πρόσθεσε: «Ο Noam ήταν πολύ ομιλητικός και ήθελε να μοιραστεί. Μοιράστηκε κάποια προσωπικά πράγματα που περνούσε - ίσως το να μιλήσει γι' αυτά για πρώτη φορά με κάποιον που τον αγαπάει και τον νοιάζεται θα τον βοηθήσει να θεραπευτεί».

Με πληροφορίες από Guardian