Ξεκίνησε η παράδοση της έκτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα.

Δύο γυναίκες ρωσικής υπηκοότητας, που τελούσαν υπό την ομηρία της Χαμάς, παραδόθηκαν σήμερα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αφεθούν ελεύθερες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Μετά τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τις παρέδωσε στη ΔΕΕΣ «ώστε να τις παραδώσει σε έναν εκπρόσωπο των ρωσικών Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Χαμάς.

Η Χαμάς απελευθέρωσε την Κυριακή τον Ρον Κριβόι, έναν 25χρονο Ισραηλινορώσο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την «υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Διαπραγματευτές, οι οποίοι επιδιώκουν την παράταση της εξαήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμούν πως η κατάπαυση του πυρός μπορεί να παραταθεί για ακόμα δύο ημέρες, ανέφεραν σήμερα δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αριθμός των αμάχων ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι με βάση την παράταση της εκεχειρίας, είναι ακόμη υπό επεξεργασία, ανέφεραν οι πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αμάχων ομήρων είναι σε καλό δρόμο, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί που κρατά ομήρους η Χαμάς αποτελούν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

Κατάρ: Οι διαπραγματεύσεις μας σχετικά με τις γυναίκες και τα παιδιά παίρνουν πρωταρχική θέση


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν» προς την απελευθέρωση αμάχων ανδρών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

«Οι διαπραγματεύσεις μας σχετικά με τις γυναίκες και τα παιδιά παίρνουν πρωταρχική θέση στις συζητήσεις, αλλά προφανώς κινούμαστε προς την απελευθέρωση αμάχων ανδρών», είπε ο Al-Ansari, επίσης σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κατάρ, στην Κέιτλαν Κόλινς του CNN.

Πραγματοποιούνται επίσης μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρετούντων Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται, παράλληλα με την προοπτική να μεσολαβήσει για μια «μακρύτερη εκεχειρία» που θα μπορούσε να «οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τον Al-Ansari.

Ο σύμβουλος του Κατάρ δεν επιβεβαίωσε εάν υπάρχουν Αμερικανοί όμηροι στη λίστα που θα απελευθερωθούν την Τετάρτη, απαντώντας: «Δεν μπορώ να το σχολιάσω αυτήν τη στιγμή για την ασφάλεια των ομήρων και για την επιτυχία της ανταλλαγής σήμερα».