Έτοιμη για αποκαλύψεις είναι η Άγκελα Μέρκελ καθώς γράφει βιβλίο με τα απομνημονεύματά της για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν την Τετάρτη τα «Νέα» ο εκδοτικός οίκος Kiepenheuer & Witsch, υπόσχεται μια αποκλειστική ματιά στο έργο της Μέρκελ, ένα «βαρυσήμαντο ντοκουμέντο». Για τη συγγραφή του βιβλίου η Μέρκελ έχει στο πλευρό της την «αιώνια» διευθύντρια του πολιτικού της γραφείου Μπεάτε Μπάουμαν.

Ειδικά εμείς στην Ελλάδα μπορούμε να περιμένουμε ότι η δική μας πτυχή της κρίσης θα έχει την τιμητική της στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σε εκδήλωση στο Ντίσελντορφ η Μέρκελ είχε παραδεχτεί ότι η δυσκολότερη στιγμή στα 16 χρόνια της θητείας της ήταν ότι χρειάστηκε να ζητήσει πολλά από τους Έλληνες. Και μάλιστα, όπως είχε πει, σε μια στιγμή κατά την οποία «η ανεργία στην Ελλάδα κάλπαζε, η φορολογία αυξανόταν, στις αφίσες με παρουσίαζαν ως την κακή Γερμανίδα».

Ήταν μια έμμεση αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κατά την περίοδο της κρίσης. Να περιμένουμε περισσότερες κρίσεις στα απομνημονεύματα;

Η ίδια φρόντιζε πάντα να θυμίζει στις σχετικές συζητήσεις στη γερμανική Βουλή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από τη διάσωση της Ελλάδας. Ο «συστημικός κίνδυνος» ήταν εξάλλου το μόνιμο επιχείρημά της για τους... μόνιμα δύσπιστους από το κόμμα της (CDU/CSU).

Κρίσιμη στιγμή και ο Ιούλιος του 2015 όταν η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ -κάτι που πρότεινε, έστω και προσωρινά, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράδοξο που ίσως βρούμε μια εξήγησή του στο βιβλίο ήταν η σχέση που είχε αναπτύξει με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τις εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες τους.