«Πυρά» κατά της αλβανικής κυβέρνησης και του Έντι Ράμα εξαπέλυσε μέσω του Παραπολιτικά 90,1 και της εκπομπής «Εμείς οι Έλληνες» με τον Λάμπρο Καλαρρύτη ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, την ώρα που η Αθήνα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της έναντι της συνεχιζόμενης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρης εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να αναπτύξει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χειμάρρας με τους πολιτικούς του φίλους και οικονομικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία τα επόμενα χρόνια, με σκοπό τον πλουτισμό των υποστηρικτών του και τη φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας μίλησε για το «μπλόκο» στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. που έθεσε η Ελλάδα με προϋπόθεση την ανάληψη καθηκόντων από τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, την ώρα που στις 4 Δεκεμβρίου εξετάζεται το αίτημά του να του δοθεί άδεια από τις φυλακές για να ορκιστεί και κάλεσε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη διεθνή θέση της για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων.

Παράλληλα, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του, τον υπουργό Επικρατείας Στ. Παπασταύρου, τον βουλευτή Α. Συρίγο και τον ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη που τον επισκέφτηκαν στις φυλακές.

Διαβάστε ακόμα: Μπελέρης: Η αλβανική ηγεσία θέλει να περιθωριοποιήσει τους Έλληνες της Χειμάρρας (Βίντεο)

Μπελέρη: Ελπίζω να βοηθήσει το ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. 

Με την Ελλάδα να προειδοποιεί ότι δεν θα συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ε.Ε. εάν η χώρα δεν λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρη λέει στα Παραπολιτικά 90,1: «Δεν ξέρω αν (σ.σ. η αλβανική κυβέρνηση) θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση από το ελληνικό βέτο. Θα πρέπει σίγουρα στην Αλβανία να ανοίξει ένας διάλογος "τι είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τι είναι το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών". Με την κουβέντα που ήδη γίνεται αρκετοί αναλυτές και νομικοί δικαιολογούν τη στάση της Ελλάδας και ελπίζω να βοηθήσει όλο αυτό στην καλύτερη λειτουργία των θεσμών. Στο τέλος το μεγαλύτερο όφελος θα το έχει ο αλβανικός λαός».

Σημειωτέον ότι η Αθήνα έχει αρνηθεί να συνυπογράψει με τους υπόλοιπους 26 μια επιστολή, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Όπως είπε ο Φρέντι Μπελέρης, «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω, γιατί το έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα και εντέλει θα υποχωρήσει στις πιέσεις των Γερμανών και λοιπών κρατών της Ε.Ε., κατά τα άλλα ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού».

"Η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη διεθνή θέση της για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων"

Ο Φρέντι Μπελέρης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η διεθνής θέση της Ελλάδος και ο γεωστρατηγικός της ρόλος έχουν αναβαθμιστεί και αυτό χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Έτσι κάλεσε την Ελλάδα «να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων, παίρνοντας όσες πρωτοβουλίες χρειαστούν για να πετύχει αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς που μένουμε στις πατρογονικές εστίες να γίνονται αποδεκτά, χωρίς καμία συζήτηση, τα δικαιώματά μας».

Πυρά Μπελέρη κατά του Έντι Ράμα

Ο Φρέντι Μπελέρης εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να αναπτύξει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χειμάρρας με τους πολιτικούς του φίλους και οικονομικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία τα επόμενα χρόνια, με σκοπό τον πλουτισμό των υποστηρικτών του και τη φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων.

Όπως είπε: «Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χειμάρρας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ανεκμετάλλευτο, θέλει να το αναπτύξει με τους πολιτικούς του φίλους και οικονομικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια και αυτό θέλει να το κάνει με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς διαφάνεια. Αυτό έχει έναν διπλό στόχο,, τον πλουτισμό των υποστηρικτών του και τη φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων. Η φτωχοποίηση των περιουσιών τους θα τους εξαναγκάσει να φύγουν».

Τόνισε δε ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση Ράμα, στην Αλβανία τα πάντα είναι ο Ράμα. Δηλαδή έχει όλα τα υπουργεία με αχυρανθρώπους, τη Βουλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις δικαστικές Αρχές και όλους τους θεσμούς του κράτους».

Διαβάστε ακόμα: Φρέντι Μπελέρης: Το κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν λειτουργεί - Όποιος δεν είναι αρεστός από τον Ράμα διώκεται ανά πάσα στιγμή


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Φρέντι Μπελέρη στα Παραπολιτικά 90,1 

«Στις 15 Νοεμβρίου τελείωσε η απογραφή στην Αλβανία που σημαδεύτηκε από αρκετές παρατυπίες που κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της καταγγέλθηκαν όχι μόνο από την Ομόνοια και τα μέλη της ελληνικής μειονότητας αλλά και από τις άλλες μειονότητες. Η απογραφή έγινε ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα είναι άμεσα γνωστά, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον επόμενο Ιούνιο. Γιατί άραγε; Το μεγαλύτερο πρόβλημα της απογραφής δεν είναι μόνο οι παρατυπίες που καταγγέλλουν τα μέλη των μειονοτήτων, αλλά οι εκτιμήσεις ότι στην Αλβανία σήμερα βρίσκονται λίγο πάνω, λίγο κάτω από 2 εκατομμύρια, δηλαδή κατά τη διακυβέρνηση του κ. Ράμα έχουν φύγει από την Αλβανία κοντά στο 1 εκατομμύριο. Το 30% του πληθυσμού».

«Δεν ξέρω αν θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση από το ελληνικό βέτο, θα πρέπει σίγουρα στην Αλβανία να ανοίξει ένας διάλογος "τι είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τι είναι το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών". Με την κουβέντα που ήδη γίνεται αρκετοί αναλυτές και νομικοί δικαιολογούν τη στάση της Ελλάδας και ελπίζω να βοηθήσει όλο αυτό στην καλύτερη λειτουργία των θεσμών. Στο τέλος το μεγαλύτερο όφελος θα το έχει ο αλβανικός λαός».

«Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω γιατί το έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα και εντέλει θα υποχωρήσει στις πιέσεις των Γερμανών και λοιπών κρατών της Ε.Ε., κατά τα άλλα ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού. Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χειμάρρας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ανεκμετάλλευτο, θέλει να το αναπτύξει με τους πολιτικούς του φίλους και οικονομικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια και αυτό θέλει να το κάνει με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς διαφάνεια. Αυτό έχει έναν διπλό στόχο, τον πλουτισμό των υποστηρικτών του και τη φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων. Η φτωχοποίηση των περιουσιών τους θα τους εξαναγκάσει να φύγουν».

«Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει κυβέρνηση Ράμα, στην Αλβανία τα πάντα είναι ο Ράμα. Δηλαδή έχει όλα τα υπουργεία με αχυρανθρώπους, τη Βουλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις δικαστικές Αρχές και όλους τους θεσμούς του κράτους και αυτό από την πλειοψηφία των πολιτών που ζουν στην Αλβανία θεωρείται όχι μόνο αποδεκτό αλλά και επιβεβλημένο».

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η διεθνής θέση της Ελλάδος και ο γεωστρατηγικός της ρόλος έχουν αναβαθμιστεί αυτό χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτή τη δύναμη πρέπει να χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων, παίρνοντας όσες πρωτοβουλίες χρειαστούν για να πετύχει αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς που μένουμε στις πατρογονικές εστίες να γίνονται αποδεκτά, χωρίς καμία συζήτηση, τα δικαιώματά μας. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στην απόλαυση των περιουσιών των προγόνων μας, αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά θα αναγκαστούμε να φύγουμε και αυτοί που έχουμε μείνει εδώ και τότε δεν θα έχει ελάχιστη σημασία για εμάς αν η Αλβανία θα είναι εντός ή εκτός της Ε.Ε.».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του, του υπουργό Επικρατείας κ. Στ. Παπασταύρου, τον βουλευτή κ. Α. Συρίγο, τον ευρωβουλευτή κ. Μ. Κεφαλογιάννη που με επισκέφτηκαν στις φυλακές, καθώς και όλους τους Έλληνες πολιτικούς που με τις αποφάσεις τους και τις δηλώσεις τους βοήθησαν στη δίκαιη επίλυση του θέματος που δεν είναι τίποτε άλλο από το δικαίωμά μου να χρηστώ δήμαρχος και να τύχω μιας δίκαιης δίκης. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς, κ. Καλαρρύτη, όχι μόνο για τη δυνατότητα που μου δίνετε σήμερα, αλλά για τη διαχρονική σας υποστήριξη προς τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου».