Tη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Ρίσι Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επικαλείται τον νόμο του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του λονδρέζικου ιδρύματος.

Στο αεροσκάφος προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι -σύμφωνα με τον Guardian- ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνει ο δανεισμός πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφείς: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με τον Guardian.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τόνισε ότι «επικεντρώθηκε στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν».