«Αυξάνονται και πληθύνονται» οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, φθάνοντας πλέον τους 2.544 (από 2.376 πέρσι), σύμφωνα με την έρευνα της UBS «Billionaire Ambitions Report 2023».


Από κληρονομιές και όχι από επιχειρηματικότητα οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Το αξιοσημείωτο φέτος είναι ότι, για πρώτη φορά στα εννέα χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου δεν προέκυψε από την επιχειρηματικότητα αλλά από κληρονομιές: Από τους νέους βαθύπλουτους οι 53 κληρονόμησαν 151 δισ. δολάρια ενώ οι 84 αυτοδημιούργητοι έχουν 141 δισ. δολάρια. «Πρόκειται για κάτι που θα ενταθεί τα επόμενα 20-30 χρόνια, καθώς περισσότεροι από χίλιοι δισεκατομμυριούχοι θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους περιουσία 5,2 τρισ. δολ.» υποστηρίζει ο Μπέντζαμιν Καβάλι, επικεφαλής στρατηγικών πελατών της UBS Global Wealth Management.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος για οικογενειακές περιουσίες και θεσμικούς επενδυτές, Μαξ Κούνκελ, συμφωνεί ότι «η μεγάλη μεταβίβαση πλούτου αποκτά δυναμική». Πρόκειται, βέβαια, για ευρύτερη τάση που δεν περιορίζεται στους δισεκατομμυριούχους, καθώς ο πλούτος μεταφέρεται από τους «baby boomers» και τα μέλη της «γενιάς X» στους «millennials» και τους νεότερους. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Cerulli Associates, μέχρι το 2045 στις ΗΠΑ θα κληροδοτηθούν 73 τρισ. δολάρια.


«Δύσκολο να δημιουργηθεί πλούτος»

Ο Κούνκελ εντοπίζει μια δεύτερη τάση, που επηρεάζει ειδικά τους πλουσίους: «Είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί πλούτος σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και αυξημένης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας».

Πέρσι, μάλιστα, το σύνολο του πλούτου των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην τεχνολογία προσέθετε νέα μέλη στις τάξεις των υπερπλουσίων. Η φετινή έκθεση, χάρη στην αύξηση των κληροδοτημάτων, καταγράφει αύξηση του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων κατά 9%, στα 12 τρισ. δολάρια.

Βασικότερη ανησυχία για το σύνολο των δισεκατομμυριούχων είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις (62%), αν και οι δισεκατομμυριούχοι πρώτης γενιάς ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ. Περισσότεροι, δε, από τους μισούς από τους 53 κληρονόμους που συμμετείχαν στην έρευνα επιλέγουν να αποχωρήσουν, στρεφόμενοι σε σταδιοδρομίες που ταιριάζουν περισσότερο στις δικές τους φιλοδοξίες και δεξιότητες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Χάρη Γ. Σαββίδη