Κλιμακώνει τον πόλεμο ο ισραηλινός στρατός με πλήγματα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και εκατοντάδες νεκρούς, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων της εκεχειρίας. Κι ενώ εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για την προστασία των αμάχων, το Ισραήλ ζητά την εκκένωση περιοχών της Χαν Γιούνις στο νότο, μέσα από συγκεκριμένες ασφαλείς περιοχές, οι οποίες αποτυπώνονται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο φτάνουν τους 700.

Το Ισραήλ εντείνει το σφυροκόπημα σε όλη τη Γάζα. Η παλαιστινιακή πλευρά κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες ώρες από αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα και κοντά στη Χαν Γιουνίς στα νότια, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στα κεντρικά. Στο βόρειο τμήμα, επλήγησαν τουλάχιστον 50 σπίτια, σε πολλά από τα οποία, ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε αποθήκες πυρομαχικών και όπλων με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα. Ενώ με ένα δεύτερο βίντεο δείχνει είσοδο σε φερόμενη σήραγγα της Χαμάς 15 μόλις μέτρα από σχολείο στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, αυτή τη φορά σε προσφυγικό καταυλισμό βόρεια της Ιεριχούς ενώ αναφέρθηκαν και αιματηρές συμπλοκές μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων.

Με μπαράζ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ απάντησε η Χαμάς, από τους οποίες σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Ενώ σε νέο δικό της βίντεο, που φέρεται να είναι από τη βόρεια Γάζα αποτυπώνονται χτυπήματα μαχητών της εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο Ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες γειτονιές στο Χαν Γιούνις, στη Νότια Γάζα μέσα από καθορισμένες ασφαλείς -όπως τις χαρακτηρίζει- περιοχές που καταγράφονται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην Πόλη της Γάζας, οι εικόνες από το Associated Press δείχνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής… όπως αποτυπώνεται στην εικόνα ενός μικρού παιδιού που μόλις έχασε τον αδερφό του.

 «Που είναι η μητέρα μου;» ρωτά και του απαντούν «μην ανησυχείς, δεν θα τον θάψουμε προτού τον αποχαιρετήσει η μητέρα σου…»

Οι εικόνες αυτές που κάνουν το γύρο του κόσμου εντείνουν τις πιέσεις προς το Ισραήλ για την προστασία των αμάχων. Τόσο η Κάμαλα Χάρις, όσο και ο Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν .

 «Όσο το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, σημασία έχει ο τρόπος. Οι ΗΠΑ είναι σαφείς. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν» τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

 «Το μάθημα είναι ότι μπορείς να κερδίσεις στον αστικό πόλεμο μόνο προστατεύοντας τους αμάχους. Σε αυτό το είδος της μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τον σπρώξεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Στη Ντόχα έσπευσε ο Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να επιτευχθεί νέα κατάπαυση του πυρός ,ετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Άγις Μενούτης