Το Spotify έγινε ο τελευταίος τεχνολογικός γίγαντας που ανακοίνωσε σημαντικές απολύσεις, με τον CEO του γίγαντα streaming Daniel Ek να ανακοινώνει ότι περίπου 1.500 άτομα προσωπικό πρόκειται να απολυθούν (περί το 17% του συνολικού προσωπικού) λόγω της "δραματικής" επιβράδυνσης της ανάπτυξής του.

Η σουηδική εταιρεία έχει σήμερα προσωπικό περίπου 9.000 ατόμων με τον Ek να αναφέρει σε επιστολή του ότι οι περικοπές θα "αναπροσαρμόσουν τα έξοδά μας", ενώ παραδέχτηκε ότι θα είναι "απίστευτα επώδυνο για την ομάδα μας".

Αναγνωρίζω ότι αυτό θα επηρεάσει έναν αριθμό ατόμων που έχουν συνεισφέρει πολύτιμα. Για να είμαι ειλικρινής, πολλοί έξυπνοι, ταλαντούχοι και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι θα μας εγκαταλείψουν", δήλωσε ο Ek.

Στον δρόμο αυτόν της περικοπής θέσεων εργασίας, το Spotify δεν είναι μόνο του: 

Τον Οκτώβριο, η Microsoft απέλυσε σχεδόν 700 άτομα από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, με αποτέλεσμα το σύνολο των απολύσεων φέτος να ανέλθει σε σχεδόν 11.000 για την εταιρεία.

Από τον Αύγουστο του 2022, υπήρξαν μαζικές απολύσεις στο Twitter, όπου καταργήθηκαν 7.500 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της εξαγοράς από τον Elon Musk, άλλα 11.000 άτομα απολύθηκαν στο Facebook, ενώ η Google απέλυσε 12.000 άτομα και η Amazon εν τω μεταξύ ειδοποίησε περίπου 18.000 εργαζόμενους. Συνολικά το 2023 χάθηκαν μέχρι στιγμής περίπου 225.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση από το Spotify, αφού είχε προηγουμένως απολύσει 600 εργαζομένους της φέτος τον Ιανουάριο και άλλους 200 τον Ιούνιο.

Κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος (Spotify) είχε αποκομίσει λειτουργικά κέρδη χάρη σε μια αύξηση κατά 26% του αριθμού των ενεργών χρηστών της πλατφόρμας, ενώ το καθαρό κέρδος της έφθασε τα 65 εκατομμύρια ευρώ. «Γνωρίζω ότι για πολλούς, μια μείωση αυτής της έκτασης μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, με δεδομένες τις πρόσφατες θετικές επιδόσεις μας στα κέρδη και τις αποδόσεις μας», έγραψε ο γενικός διευθυντής Ντάνιελ Εκ σε επιστολή του προς τους εργαζομένους.

Οι απολύσεις αυτές αναμένεται να επιτρέψουν «να ευθυγραμμισθεί το Spotify με τους μελλοντικούς στόχους μας και να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις σωστές διαστάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», εξήγησε στην επιστολή αυτή.