Η Κίνα, η Δανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ανέφεραν πρόσφατα αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά που συνδέονται με ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycoplasma pneumoniae. Αύξηση των κρουσμάτων αναφέρθηκε επίσης σε μια κομητεία του Οχάιο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποια εκτεταμένη ή έντονη αύξηση των λοιμώξεων από Mycoplasma σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το βακτήριο αυτό τείνει να προκαλεί επιδημίες πνευμονίας κάθε ένα έως τρία χρόνια. Οι ΗΠΑ δεν είχαν πραγματικό κύμα λοιμώξεων από τότε που προηγήθηκε η πανδημία του Covid-19 και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα τους εξέπληττε αν υπήρχε αύξηση φέτος, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN.

Διαβάστε περισσότερα: Αθηνά Λινού στα Παραπολιτικά 90,1: Περίεργη η αύξηση κρουσμάτων της νέας πνευμονίας που ξεκίνησε στην Κίνα και εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ 

Την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που διεξάγουν έρευνες επιτήρησης για το μυκόπλασμα σε 45 σημεία σε 24 χώρες ανέφεραν ότι η συχνότητα των κρουσμάτων, η οποία μειώθηκε σε λιγότερο από 1% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισε να αυξάνεται και πάλι στις αρχές του έτους. Μέχρι αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο υπήρξε μια μέση αύξηση πάνω από τέσσερις φορές, με μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Microbe.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αντοχή στον τύπο των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της λοίμωξης μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα.

«Μπορείτε να δείτε περιοδικές επιδημίες κάθε λίγα χρόνια, ειδικά στα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, δηλαδή στα παιδιά σχολικής ηλικίας», δήλωσε ο δρ Πίτερ Χότεζ, ο οποίος συνδιευθύνει το Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων του Νοσοκομείου Παίδων του Τέξας.

Μια κοινή λοίμωξη επιστρέφει


Το μυκόπλασμα μπορεί να μην είναι οικείο στους γονείς, αλλά δεν αποτελεί μυστήριο για τους γιατρούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι αποτελεί κοινή αιτία ήπιας ή «περιπατητικής» πνευμονίας. Προκαλεί βήχα που μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες, συνήθως με πυρετό και πονοκέφαλο, και συχνά ένα εξάνθημα στον κορμό, την πλάτη ή τα χέρια.

Ωστόσο, το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του. Όσον αφορά το πώς μεταδίδεται, αυτό συμβαίνει μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, συνήθως μεταξύ ατόμων που περνούν πολύ χρόνο μαζί, όπως σε νοικοκυριά, σχολεία, φοιτητικές εστίες και στρατιωτικές ή νοσηλευτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία.

Ο Dr Buddy Creech, ειδικός στις παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt των ΗΠΑ, ανέφερε για το μυκόπλασμα:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: πνευμονίας λόγω mycoplasma) συχνά δεν γίνονται πολλές εξετάσεις και, αντίθετα, οι παιδίατροι αφήνονται να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αντιβιοτικά. Κι αν αυτό λειτουργήσει, τότε οι ασθενείς γίνονται καλύτερα - και αν δεν λειτουργήσει, τότε τα παιδιά πηγαίνουν στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε εξετάσεις. Έτσι, νομίζω ότι αναπόφευκτα θα υποτιμήσουμε πόσες περιπτώσεις με Mycoplasma υπάρχουν εκεί έξω», δήλωσε.

«Το συμπέρασμα για τους γονείς είναι ότι όταν ξεκινάτε αντιβιοτικά για την πνευμονία, συνήθως υπάρχει μια λογική ανταπόκριση στη θεραπεία τις πρώτες δύο ημέρες. Κι αν δεν υπάρχει, τότε αυτός είναι ένας λόγος για να επισκεφθείτε ξανά τον παιδίατρό σας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από CNN