"Πονοκέφαλο" προκαλούν οι δημοσκοπήσεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ειδικά μετά το διπλωματικό φάουλ με τον Έλληνα ομόλογό του, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί, αλλά τελευταία στιγμή ακύρωσε τη συνάντηση στο Λονδίνο, με τη δημοτικότητά του να είναι σε... ελεύθερη πτώση.

Χειρότερη γνώμη και από τη βραχύβια προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, τη Λιζ Τρας, έχει για τον Ρίσι Σούνακ μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που έφεραν προ τετραετίας τους Συντηρητικούς στην εξουσία.

Διαβάστε ακόμη: Καταποντίζεται η δημοτικότητα Σούνακ μετά το επεισόδιο με τον Μητσοτάκη - Tο λιγότερο δημοφιλές μέλος του υπουργικού συμβουλίου 

Όπως αναφέρει η ανάλυση από την JPL Partners για τις δημοσκοπήσεις, μόλις το 59% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τους Συντηρητικούς υπό τον Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές του 2019 δηλώνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν το κόμμα υπό τον Σούνακ, από 74% τον Αύγουστο του 2022 και 63% στον απόηχο του καταστροφικού «μίνι προϋπολογισμού» της Λιζ Τρας τον Σεπτέμβριο του 2022, που προκάλεσε σάλο στις αγορές.

Ζημιά στους Τόρηδες από τα "δεξιά" και τον Φάρατζ - "Πασχίζει" να κλείσει την ψαλίδα με τους Εργατικούς ο Σούνακ



Σύμφωνα με την JL Partners τη μεγαλύτερη ζημιά στις δημοσκοπικές επιδόσεις των Συντηρητικών υπό τον Σούνακ κάνει η άνοδος του Reform UK, του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Νάιτζελ Φάρατζ.

Από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν το 2019 τους Τόρις μόνον το 5% μετακόμισε στους Φιλελεύθερους, ενώ το 15% στο Reform UK, δηλαδή κάπου ενάμιση εκατομμύριο Βρετανοί. Αλλά η δεξαμενή ψηφοφόρων των Συντηρητικών του Σούνακ εμφανίζει μεγάλη διαρροή της τάξης του 18% και προς τους Εργατικούς.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα, ενόψει των εκλογών που αναμένονται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, εντείνουν την πίεση στον Σούνακ, που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει το δημοσκοπικό χάσμα που χωρίζει τους Τόρις από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.