Υπό την προστασία  του ΝΑΤΟ βρίσκονται οι υποθαλάσσιες υποδομές όπως καλώδια και αγωγοί. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ σε βίντεο του μας ενημερώνει για τον τρόπο που προστατεύονται οι κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές των συμμαχικών χωρών, στον απόηχο του σαμποτάζ που σημειώθηκε στον Nord Stream.

Οι υποθαλάσσιες υποδομές, όπως καλώδια και αγωγοί, μεταφέρουν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων μας στο Διαδίκτυο, μας βοηθούν να πραγματοποιούμε τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικών συναλλαγών και να μεταφέρουμε το 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας.

Επομένως, η προστασία τέτοιων υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των κοινωνιών μας και στην ασφάλειά μας, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το ΝΑΤΟ έχει εντείνει την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών.

Για παράδειγμα, αύξησε τον αριθμό των αεροπορικών και θαλάσσιων περιπολιών στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών που έχει σχεδιαστεί για να χαρτογραφεί τους κινδύνους και να συντονίζει τις προσπάθειες μεταξύ Συμμάχων, χωρών εταίρων και εθνικών βιομηχανιών.

Τέλος, έχει ενώσει τις προσπάθειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας αυτής της κρίσιμης υποδομής, μέσω μιας ειδικής ομάδας εργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ.