Λάδι στη φωτιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων ρίχνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα στην υπόθεση Μπελέρη» και παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο ορκωμοσίας του φυλακισμένου και νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.


Έντι Ράμα: Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα στην υπόθεση Μπελέρη

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή Debate στο αλβανικό κανάλι A2 CNN kI, όπως αναφέρει το himara.gr, ο Ράμα τόνισε τα εξής:

«Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα στην υπόθεση Μπελέρη. Δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό de facto, όπως δεν χάσαμε όταν μας αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο παρελθόν. Συνεχίσαμε τη δουλειά και αν έχουμε μία από τις καλύτερες προόδους σε όλα αυτά τα θέματα, είναι μόνο επειδή συνεχίζουμε τη δουλειά. Σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία, το βέτο για εσωτερικούς (διμερείς) λόγους είναι συχνό ζήτημα στην Ε.Ε. Δεν θα χάσουμε λεπτό. Αυτό που συνέβη είναι ότι είχαμε μια διαδικασία screening μέσω της οποίας κερδίσαμε μεγάλο σεβασμό απ' όλους. Το κάναμε άμεσα και με ακρίβεια, καθώς δεν χάσαμε χρόνο».

Διαβάστε ακόμα: Σαλί Μπερίσα κατά κυβέρνησης Ράμα: Έδωσαν 7 εκατ. λεκ στον ψευδομάρτυρα κατά του Φρέντι Μπελέρη


"Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, δεν προβλέπεται ορκωμοσία Μπελέρη"

Σε σχέση με τις δικαστικές εξελίξεις ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, είπε:

«Μέχρι σήμερα υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έχει αναθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο να αναλάβει αυτήν την υπόθεση της ορκωμοσίας. Αρχικά η αίτηση για ορκωμοσία έγινε σ' εμάς (κυβέρνηση). Εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα για να αποφασίσουμε εάν θα γίνει ορκωμοσία ή όχι. Το έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές: και να γυρίσει τούμπα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα απέναντι στο μεγαλύτερο στρατηγικό συμφέρον της Αλβανίας σήμερα, το οποίο είναι η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών δικαιοσύνης», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην υπόθεση της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν προβλέπει άδεια γι' αυτή την περίπτωση.

«Για κάποιο διάστημα το ζητούσαν από εμάς. Το ζητούσαν από την Αλβανία. Η Αλβανία έχει νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Έχουμε επαναλάβει ότι ο διευθυντής των φυλακών δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν το προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα πότε μπορεί να γίνει η ορκωμοσία.

Στη συνέχεια έχασαν χρόνο και απευθύνθηκαν στο δικαστήριο του Δυρραχίου, το ανώτατο δικαστήριο όρισε ως αρμόδιο το Ειδικό Δικαστήριο (SPAK) και στην απόφαση αναφέρει ότι ο διευθυντής των φυλακών δεν έχει καμία εξουσία να λύσει αυτό το θέμα και να δώσει άδεια. Ούτε άδεια να πάει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ούτε το δημοτικό συμβούλιο να πάει στη φυλακή, ούτε ο κύριος να πάει συμβολαιογράφο στη φυλακή.

Εγώ είμαι με την Αλβανία. Το να είσαι με την Αλβανία σήμερα σημαίνει να είσαι με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Οι θεσμοί της Δικαιοσύνης δεν είναι σπουδαίοι, συμφωνώ, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε πραγματικά αυτή η χώρα να γίνει κράτος. Είναι η πρώτη φορά από το 1912 που αυτή η χώρα έχει μια δομή δικαιοσύνης που αποτελείται από τον ΣΠΑΚ και το Ειδικό Δικαστήριο, όπου η εκτελεστική εξουσία δεν χώνει τη μύτη της και δεν παρεμβαίνει».

Διαβάστε ακόμα: Φρέντι Μπελέρης: Διεκόπη για τις 19 Δεκεμβρίου η δίκη του – "Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη"