Εκκαθαρίσεις σταλινικού τύπου βρίσκονται σε εξέλιξη στα κορυφαία κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας, μεταξύ ατόμων που μέχρι πρόσφατα ήταν προστατευόμενοι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Τέλη Οκτωβρίου, ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ βρέθηκε νεκρός από καρδιά, σε μια πισίνα στη Σανγκάη.

Η κυβέρνηση κήρυξε επίσημο πένθος, αλλά πολλοί στην Κίνα όταν ακούν «νεκρός από καρδιά σε πισίνα» σκέφτονται αυτό που σκέφτονται στη Ρωσία όταν ακούν «έπεσε από το παράθυρο».

Εξαφανίζονται οι άνθρωποι του Σι Τζινπίνγκ

Το καλοκαίρι εξαφανίστηκε ο Κιν Γκανγκ, που μόλις πέρσι το φθινόπωρο ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ήταν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο.

Σύμφωνα με το Politico ο Ρουντένκο επισκέφθηκε το Πεκίνο για να ενημερώσει τον πρόεδρο Σι ότι δυτικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν πρόσβαση στον υπουργό Εξωτερικών και κορυφαίους συνεργάτες του. Ρόλο-κλειδί φέρεται να έπαιξε δεσμός του με δημοσιογράφο τηλεοπτικού καναλιού, με την οποία είχε και παιδί. Η δημοσιογράφος, επίσης, αγνοείται.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Κιν Γκανγκ πέθανε τέλη Ιουλίου, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι Κινέζοι ηγέτες. Την προηγούμενη ημέρα της εξαφάνισής του ανακοινώθηκε ότι προ τριμήνου είχε πεθάνει, από αναποτελεσματική θεραπεία, ο επικεφαλής των προσωπικών φρουρών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας

Το Politico υποστηρίζει ότι η εξαφάνιση του Γκανγκ συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας, για το οποίο φαίνεται ότι ο Ρουντένκο υποστήριξε ότι διέρρευσαν πληροφορίες στη Δύση. Κατά λάθος ή από πρόθεση, η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, που δήλωσε το καλοκαίρι ότι «έχει γίνει πρόοδος στην ανοικοδόμηση του δικτύου πρακτόρων στην Κίνα».

Την ίδια περίπου εποχή που εξαφανίστηκε ο Γκανγκ, κορυφαία στελέχη του πυρηνικού προγράμματος επίσης εξαφανίστηκαν ή ανακοινώθηκε ο αιφνίδιος θάνατός τους. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας, Λι Σανγκφού, που ανέλαβε τον Μάρτιο, επίσης εξαφανίστηκε. Καθαιρέθηκε επισήμως τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους «New York Times», οι διώξεις επεκτείνονται και στον οικονομικό τομέα, όπου το τελευταίο διάστημα οι επιδόσεις είναι όλο και χειρότερες. Την Παρασκευή το επίσημο θεωρητικό έντυπο του Κομμουνιστικού Κόμματος φιλοξένησε ανακοίνωση του Κόμματος, όπου ξεκαθαρίζεται ότι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να ακολουθούν απαρέγκλιτα τις αρχές του μαρξισμού και να υπακούν τον Σι Τζινπίνγκ.

Επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στο Πεκίνο 

Σε αυτό το κλίμα επισκέπτονται το Πεκίνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση με την κινεζική ηγεσία από το 2019. Οι δύο κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι θέλουν να θέσουν το θέμα αντιμετώπισης των ανισορροπιών στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. «Διαθέτουμε εργαλεία για να προστατεύσουμε την αγορά μας, αλλά προτιμούμε να έχουμε λύσεις κατόπιν διαπραγμάτευσης», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του το Πεκίνο κάλεσε την ευρωπαϊκή πλευρά «να εργαστεί με την Κίνα προκειμένου να συναντηθούν στα μέσα του δρόμου και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»