Ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος παράλληλα είναι και υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε σήμερα το απόγευμα (της Παρασκευής 8/12/2023), η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος DUI, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας θα οριστεί στις 28 Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε επίσης: Νέα θετική εξέλιξη από το Ecofin: Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες

Η εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, προβλέπει 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές.

Για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της η Βόρεια Μακεδονία θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό… έστω και για 100 ημέρες

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου 2024 και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα γίνει μόνον εάν κανένας από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου 2024.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.