Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ και το κεντρικό επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ επιβεβαίωσαν κι επίσημα ότι σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές απέτρεψαν τα πλάνα τρομοκρατικού κτυπήματος στην Κύπρο σε βάρος Ισραηλινών πολιτών που θα εκτελείτο από δυο Ιρανούς.

Μάλιστα, διοχετεύθηκαν πληροφορίες σε ΜΜΕ για την ταυτότητα του προσώπου, το οποίο σχεδίασε το κτύπημα ενεργώντας ως ηθικός αυτουργός και κατευθύνοντας τις ενέργειες των δυο συλληφθέντων.

Αυτός είναι ο φερόμενος ως καθοδηγητής της επίθεσης στην Κύπρο

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, «αυτός που ενεργοποίησε το σχέδιο και καθοδήγησε για την επίθεση, είναι ένας Ιρανός πολίτης με το όνομα M. Α. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό πλαστών διαβατηρίων και διαφορετικές ταυτότητες. Πρόκειται για έναν γνωστό πράκτορα ιρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι εμπλέκεται σε προσπάθεια της Μονάδας 400 των Φρουρών της Επανάστασης στις 22 Νοεμβρίου, για τη δολοφονία ενός πολίτη του Ισραήλ στη Γεωργία».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth, δημοσιεύεται ένα από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιεί ο φερόμενος εγκέφαλος του κτυπήματος.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι «δύο μέλη της ομάδας συνελήφθησαν στις αρχές του Νοεμβρίου του 2023, και από τότε υπόκεινται σε έρευνα, ενώ έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον τους και διαδικασία απέλασης. {…} Προέκυψε ότι αυτή η ομάδα συμμετείχε στη συλλογή πληροφοριών {…}». Γίνεται ακόμη αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» Κύπρου.

Παρατίθεται και η σημερινή ανακοίνωση της Μοσάντ: «Χάρη στην αντιτρομοκρατική δραστηριότητα και τη σύλληψη της ομάδας από τις αρχές ασφαλείας της Κύπρου, λήφθηκαν πολλές πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη της απειλής, των μεθόδων λειτουργίας, τους στόχους της επίθεσης και το ιρανικό σχέδιο για τη δολοφονία αθώων ανθρώπων στην Κύπρο και σε άλλα πεδία».

Πηγή: Φιλελεύθερος