Νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, θα γίνει ο ηγέτης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, Ντόναλντ Τουσκ, όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο της χώρας τη Δευτέρα (11/12/2023), το οποίο νωρίτερα δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Ματέους Μοραβιέτσκι δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σύμμαχος του PiS, όρισε ωστόσο τον κ.Μοραβιέτσκι για να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας,  Ντόναλντ Τουσκ θα επιχειρήσει να κλείσει τις πληγές μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας

Ο Τουσκ εξελέγη πρωθυπουργός με 248 ψήφους υπέρ και 201 κατά.

‘’Άφησε την άνετη ζωή που θα μπορούσε να έχει αφού υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επέστρεψε (…) να αγωνιστεί για τη νίκη της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης», είπε ο Βλαντισλάβ Κοσίνιακ-Κάμιζ, ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος (PSL) που μετέχει στον συνασπισμό του Τουσκ. Ο Τουσκ θα παρουσιάσει αύριο στο κοινοβούλιο το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

Αν και φιλοδοξεί να κλείσει τις ‘’πληγές’’ μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, η προσπάθειά του για αποκατάσταση των σχέσεων περιπλέκεται από μια απόφαση που έλαβε απόψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Το δικαστήριο αυτό, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο περί μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που αναγκάστηκε να ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού, εθνικιστικού κόμματος PiS ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια.