Η εταιρία Καλάσνικοφ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε ένα τριετές συμβόλαιο με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και διπλασίασε τις προμήθειες του επιθετικού τουφεκίου AK-12 το 2023.

"Η Concern Kalashnikov έχει στείλει μια παρτίδα τυφεκίων AK-12 στο πλαίσιο πρόσθετης σύμβασης με τον πελάτη. Το Kalashnikov έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του 2023 για την παραγωγή AK-12 εγκαίρως. Ο αριθμός των παρεχόμενων τυφεκίων AK-12 έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος», ανακοίνωσε η εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού μέσου ενημέρωσης Tass. Ο πρόεδρος της εταιρίας Καλάσνικοφ, Άλαν Λούσνικοφ, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι η εταιρεία είχε ολοκληρώσει ένα τριετές συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας για προμήθειες AK-12 νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.


Ρωσία: Το Ak-12 θα κλείσει τα τουφέκια που χρησιμοποιούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο


Το AK-12 θα αντικαταστήσει τελικά τα ρωσικά τουφέκια AK-47, και ΑΚ -74 τα οποία χρησιμοποιούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ρώσοι στρατιωτικοί αναφέρουν ότι το AK-12 των 5,45 mm έχει υψηλότερη εργονομία σε σύγκριση με τα AK-74 και AKM. Το Κρεμλίνο είχε τονίσει τα πλεονεκτήματα του: την αυξημένη ακρίβεια του, τη μοναδική ικανότητα επιβίωσης της κάννης του και τη νέα τεχνολογία παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του. Ένα συμβόλαιο του 2020 προέβλεπε την παράδοση περισσότερων από 40.000 τυφεκίων επίθεσης AK-12 στον ρωσικό στρατό. Δεν είναι σαφές πόσα έχουν παραχθεί για το επόμενο συμβόλαιο.



Το τουφέκι σχεδιάστηκε ως στοιχείο του προγράμματος Ratnik (Στρατιώτης του Μέλλοντος) και έγινε αποδεκτό σε υπηρεσία στα τέλη του 2018. Ωστόσο, το AK-12 επιλέχθηκε μόνο μετά από μια μακρά και στιβαρή περίοδο δοκιμών επί του πεδίου, για να αντικαταστήσει τελικά το AK-74. Τα AK-12 παράγονται από την Kalashnikov Concern, μια θυγατρική του Ομίλου Kalashnikov, η οποία είναι ο μεγαλύτερος Ρώσος κατασκευαστής όπλων επίθεσης και ελεύθερου σκοπευτή, καθώς και των κατευθυνόμενων πυραύλων Vikhr-1.

Η Καλάσνικοφ προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα εδώ και 200 χρόνια


Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης μια σειρά από μη αμυντικά προϊόντα, όπως κυνηγετικά όπλα και τουφέκια, αθλητικά πυροβόλα όπλα και εργαλεία μηχανικής κατεργασίας. Είναι επίσης ο διάσημος κατασκευαστής του τυφεκίου εφόδου AK-47. Η εταιρεία που είναι γνωστή σήμερα ως JSC Kalashnikov Concern ιδρύθηκε στην πραγματικότητα από τον κατασκευαστή όπλων Mikhail Kalashnikov, τον σχεδιαστή όπλων που δημιούργησε το περίφημο AK-47. Η ρωσική αμυντική κατασκευαστική εταιρεία είναι ο κύριος προμηθευτής φορητών όπλων για την Αυτοκρατορική Ρωσία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία για περισσότερα από 200 χρόνια. Μέχρι το 2013 ήταν επίσης γνωστή ως Μηχανουργείο του Izhevsk. Τα τελευταία χρόνια, έχει προμηθεύσει περίπου το 95 τοις εκατό όλων των φορητών όπλων στη Ρωσία, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε είκοσι επτά χώρες σε όλο τον κόσμο.