Bέτο για την παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία άσκησε στη Σύνοδο Κορυφής των «27» o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, με την πρώτη μέρα της Συνόδου να ολοκληρώνεται χωρίς συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε την απόφασή του να μην υιοθετήσει τη νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς συνέντευξη Τύπου στις 02:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 ώρα Ελλάδας), με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να αποτελεί «αγκάθι».

Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, παρά τις πολύωρες συζητήσεις. Θετική εξέλιξη ωστόσο χαρακτηρίστηκε η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Ιστορική στιγμή για την ΕΕ: Αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας - Ο Όρμπαν απείχε από την ψηφοφορία


Βέτο της Ουγγαρίας για βοήθεια 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία

«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω X (του πρώην Twitter). Απεναντίας, δεν άσκησε βέτο στην απόφαση των ηγετών της ΕΕ να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Την είδηση είχε κάνει νωρίτερα γνωστή ο Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και οι 27 αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο,.

Ο κ. Ρούτε εξήγησε πως οι υπόλοιπες 26 χώρες ήταν σύμφωνες να διατεθεί το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ ως το 2027, όμως η Βουδαπέστη τάχθηκε κατά της απόφασης, για τη λήψη της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

«Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

«Οι 26 συμφωνήσαμε. Ο Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει. Είμαι αρκετά σίγουρος πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Ρούτε, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε επόμενη σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης βάζει "κόκκινες γραμμές" - Μάχη για Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και προϋπολογισμό


Ξανά στο τραπέζι στις αρχές του 2024

Στις αρχές του 2024 θα επιστρέψουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τραπέζι για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε ο κ. Μισέλ.

Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Διαβάστε ακόμα: Η ΕΕ διευρύνεται με Ουκρανία - Μολδαβία: Τα συμπεράσματα της ιστορικής Συνόδου Κορυφής - Καμία αναφορά στην Αλβανία


Οι αποφάσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ενώ η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση ως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη απόφασης.

Οι 27 επιστρέφουν στο τραπέζι αργότερα σήμερα (στις 10:00 τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα.