«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα από την Βρετανία, αλλά και ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», τόνισε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτης, Λόρδος Φρόστ.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία στενότερων διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Φροστ ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας που θα σταματούσε τη μακροχρόνια διαμάχη

Σύμφωνα με τη ΕΡΤ, ουσιαστικά, ο Ντέιβιντ Φροστ ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας που θα σταματούσε τη μακροχρόνια διαμάχη, περιλαμβάνοντας μια συνεργατική εκστρατεία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, που έχουν επίσης μέρη από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, να τα επιστρέψουν στην χώρα μας .

Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν στη Βρετανία, καθώς και στενότερους πολιτιστικούς δεσμούς.

Διαβάστε ακόμα: Γλυπτά του Παρθενώνα: Το ''κλειδί'' για την επιστροφή τους στην Ελλάδα - Το παρασκήνιο των επαφών, τα μυστικά deals και η εμπλοκή Γεραπετρίτη με εντολή Μητσοτάκη

«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι είναι ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να την κάνει» ανέφερε.

«Μια τέτοια συνεργασία θα έπρεπε να παραμερίσει οριστικά για τα καλά τα δικαιώματα και τα λάθη της μεμονωμένης εξαγοράς», είπε ο Φροστ και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι δεν αποτελεί προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης για οποιοδήποτε άλλο μουσειακό έκθεμα», όπως τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία επίσης έχουν ζητηθεί πίσω.

Πηγή: ΕΡΤ