Καθηλωτικές εικόνες από την Ισλανδία. Σιντριβάνια λάβας και τέφρας έχουν σκεπάσει τη χερσόνησο Ρεϊκιάνες της Ισλανδίας από την έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα (18/12), στην περιοχή, έπειτα από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η λάβα αναδύθηκε από μία ρωγμή στην επιφάνεια της γης, η οποία είχε μήκος περίπου 3,5 χλμ.

Αποτελεί την τέταρτη έκρηξη στην περιοχή από το 2021 και τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας.

Σημειώνεται πως η πόλη Γκρίνταβικ είχε εκκενωθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού αναχώρησαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι, καθώς οι φόβοι για έκρηξη είχαν ενταθεί.

Ισλανδία: Αρκετές εκρήξεις σε ακατοίκητες περιοχές στη χερσόνησο τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με το skynews, υπήρξαν αρκετές εκρήξεις σε ακατοίκητες περιοχές στη χερσόνησο τα τελευταία χρόνια, αλλά η τωρινή έκρηξη πιστεύεται ότι αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την πόλη.

Διαβάστε ακόμα: Εντυπωσιακό βίντεο από την Ιαπωνία: Η στιγμή που ηφαίστειο εκτοξεύει τέφρα και βράχους 200 μέτρα ψηλά στον ουρανό

«Η σεισμική δραστηριότητα μαζί με μετρήσεις από συσκευές GPS δείχνουν ότι το μάγμα κινείται προς τα νοτιοδυτικά και η έκρηξη μπορεί να συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Γκρίνταβικ», δήλωσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της διαχείρισης πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης της Ισλανδίας, δήλωσε: «Η ροή μάγματος φαίνεται να είναι τουλάχιστον εκατό κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ίσως και περισσότερο» και πρόσθεσε: «Επομένως αναμένεται μια μεγάλη έκρηξη σε αυτή την περιοχή».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, επειδή απέχει περίπου επτά χιλιόμετρα από το περίφημο γεωθερμικό σπα «Blue Lagoon».