Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει παγκοσµίως η απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να προχωρήσει στην προσάρτηση της Εσεκίµπο, περιοχής που ανήκει στη Γουιάνα και είναι πλούσια σε κοιτάσµατα πετρελαίου, µε έκταση µεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Η Εσεκίµπο καλύπτει τα 2/3 της Γουιάνας, έκτασης 160.000 τ.χλµ., µε το µεγαλύτερο µέρος της να καλύπτεται από ζούγκλα και να αριθµεί 125.000 κατοίκους. Σύµφωνα µε τα ξένα ΜΜΕ, οι επεκτατικές βλέψεις του Μαδούρο έχουν πολιτικό κίνητρο, µε σκοπό τη συσπείρωση ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα το 2024. Αλλες αναλύσεις εστιάζουν σε έναν µεγαλύτερο στόχο, αυτόν της κατάκτησης τεράστιων κοιτασµάτων πετρελαίου, που ανακαλύφθηκαν το 2015 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Εσεκίµπο, και πιστοποιούνται και από τις πρόσφατες κινήσεις του.

Την προηγούµενη Κυριακή έλαβε χώρα δηµοψήφισµα στη Βενεζουέλα για την προσάρτηση της περιοχής, στο οποίο το 95% των πολιτών που ψήφισαν (µε µικρή συµµετοχή) «βροντοφώναξαν» υπέρ της επιλογής Μαδούρο. «Εξαργυρώνοντας» τη λαϊκή ετυµηγορία, λίγες ηµέρες αργότερα διέταξε την έκδοση αδειών εξόρυξης στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, προχωρώντας µάλιστα στην πρόταση ψήφισης νοµοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, για να κατοχυρωθεί το µέρος ως τµήµα της χώρας. Η Βενεζουέλα διεκδικούσε ανέκαθεν την κυριαρχία της περιοχής, τονίζοντας ότι ο ποταµός Εσεκίµπο πρέπει να είναι το φυσικό σύνορο βάσει του χάρτη του 1777, εποχής της ισπανικής αυτοκρατορίας. Παρότι το ζήτηµα είχε ατονήσει, ήρθε ξανά στο προσκήνιο µετά την ανακάλυψη αποθεµάτων πετρελαίου (περίπου 11 δισ. βαρέλια), µεγαλύτερων από αυτά του Κουβέιτ και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων.

Η Γουιάνα υποστηρίζει ότι τα σύνορα µε τη Βενεζουέλα έχουν επικυρωθεί από το 1899, επικαλούµενη τα όσα αποφασίστηκαν κατά την περίοδο που η ίδια ήταν βρετανική αποικία. Φυσικά, µετά τα όσα έλαβαν χώρα, ο πρόεδρος της Γουιάνας µέσω διαγγέλµατος γνωστοποίησε ότι ζήτησε από το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόµενο παρέµβασης, κάνοντας λόγο για «άµεση απειλή της εδαφικής ακεραιότητας», καθησυχάζοντας παράλληλ α τους πετρελαιοπαραγωγούς ότι δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους.

Το διπλωµατικό αυτό ζήτηµα δεν άργησε να κλιµακωθεί, αφού οι ΗΠΑ αναµένεται να πραγµατοποιήσουν «αεροπορικές ασκήσεις ρουτίνας» στη χώρα, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, τονίζοντας τον κίνδυνο για πόλεµο στη Νότια Αµερική.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 16/12