Ο Αμερικανός πρόεδρος, Tζο Μπάιντεν, σχολίασε τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κολοράντο για αποκλεισμό του Τραμπ από την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι ο προκάτοχός του υποστήριξε μια εξέγερση, αλλά ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφανθεί εάν αυτό θα του στερήσει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Είναι αυταπόδεικτο. Τα είδατε όλοι. Εάν εμπίπτει στην 14η Τροπολογία (του Συντάγματος των ΗΠΑ) ή όχι, αυτό θα αφήσουμε να το κρίνει το δικαστήριο», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια ταξιδιού του στο Ουισκόνσιν. «Σίγουρα, όμως, υποστήριξε μια εξέγερση. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Καμία απολύτως!», συμπλήρωσε.

Τραμπ: Η τροπολογία που του απαγορεύει να εχει δημόσιο αξίωμα


Η ιστορική ετυμηγορία – την οποία θα αμφισβητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο – καθιστά τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα τον πρώτο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που αποκλείεται από την εκλογική διαδικασία δυνάμει της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος, η οποία δεν επιτρέπει σε όσους ενεπλάκησαν σε «εξέγερση ή ανταρσία» να κατέχουν δημόσιο αξίωμα.