Συνεχίζει να "αλωνίζει" το Μπαρμπαρός στις κυπριακές ακτές
Για τρίτη ημέρα πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ
Επί τρία 24ωρα παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και καμία αντίδραση δεν ενόχλησε την πορεία του, απέναντι από τα παράλια της Λάρνακας και της Λεμεσού. Χθες κινήθηκε δυτικά από την Αμμόχωστο και το τεμάχιο 3 της ΑΟΖ προς τα τεμάχια 2 και 1 και όταν έφτασε 35 χιλιόμετρα ανοικτά από το Ακρωτήρι της Λεμεσού, έκανε στροφή και κινήθηκε νοτιοανατολικά για να στραφεί και πάλι προς τη Λάρνακα. Ο θαλάσσιος χώρος που κινήθηκε ήταν μεταξύ των κυπριακών ακτών και του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Saipem 10000, που συνεχίζει κανονικά τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9.
Όπως εκτιμούν ειδικοί, το «Μπαρμπαρός» θα παραμείνει και σήμερα μεταξύ των τεμαχίων 1 και 2.
Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από δύο υποστηρικτικά σκάφη ενώ η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στη Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο της ΕΝΟ παρακολουθώντας τις εργασίες.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όπως αναφέρει το protothema.gr είναι προφανές ότι χρησιμοποιείται ως μέσο πρόκλησης έντασης και δήλωσης των τουρκικών διεκδικήσεων στη Κυπριακή ΑΟΖ. Είναι αμφίβολο αν κάνει έρευνες καθώς κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανώφελο, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν σαρωθεί από άλλα ερευνητικά σκάφη για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα τρισδιάστατα σεισμολογικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για γεωτρήσεις. Αυτά τα δεδομένα δεν θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστούν από τη Τουρκία, η οποία δεν χρειαζόταν να στείλει το «Μπαρμπαρός».
Εκτιμάται ότι η Τουρκία με το πρόσχημα των ερευνών θέλει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου επιθυμώντας να εξασφαλίσει μερίδιο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και δεσμεύσεις για συμμετοχή της ’γκυρας στους ενεργειακούς συσχετισμούς στη περιοχή. Σήμερα η Τουρκία είναι παντελώς απομονωμένη καθώς απέναντι της δεν βρίσκεται μόνο η Κύπρος, αλλά και οι χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Λευκωσία. Λίβανος, Ισραήλ και Αίγυπτος. Επίσης η Συρία με τη διαφαινόμενη επικράτηση του ’σαντ κλείνει τον κλοιό στα νότια της Τουρκίας ενώ το ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικής κρατικής οντότητας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.